Η ισλαμιστική απειλή επηρεάζει και την ποντοπόρο ναυτιλία

Η ισλαμιστική απειλή επηρεάζει και την ποντοπόρο ναυτιλία

248
Η ισλαμιστική απειλή επηρεάζει και την ποντοπόρο ναυτιλία

Τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί ο αγώνας των Αρχών των Φιλιππίνων εναντίον των ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων, που δρουν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από τις επιχειρήσεις αυτές έχει επηρεαστεί και η ποντοπόρος ναυτιλία, καθώς απαγορεύεται πλέον σε μέλη πληρωμάτων συγκεκριμένων εθνικοτήτων να αποβιβάζονται σε λιμένες, όπου αναπτύσσουν δράση ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες και διενεργούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης των Φιλιππίνων, οι περιορισμοί που έχει θέσει η κυβέρνηση του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε αφορούν, κυρίως, σε όσα πλοία σχεδιάζουν να επισκεφτούν τους λιμένες της νήσου Μιντανάο, του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της χώρας, όπου το 36% των κατοίκων του είναι μουσουλμάνοι.

Από την Αρχή Μετανάστευσης των Φιλιππίνων εκδόθηκε η διαταγή JHM-2017-006, με ισχύ στο Μιντανάο, που θέτει περιορισμούς στις θεωρήσεις βίζας για συγκεκριμένες εθνικότητες. Προς το παρόν έχει γίνει γνωστό ότι από την διαταγή αυτή έχουν επηρεαστεί πλοία με πληρώματα συριακής αλλά και τουρκικής καταγωγής. Μάλιστα, σε πλοίο με τουρκικό πλήρωμα απαγορεύτηκε να προσεγγίσει στο μεγαλύτερο λιμένα της νήσου Μιντανάο, το Νταβάο. Ο λόγος της απαγόρευσης σχετίζεται με το γεγονός, όπως υποστήριζει η Μανίλα, πως Τούρκοι και Σύριοι πολεμούν στις Φιλιππίνες στο πλευρό ισλαμιστικών ομάδων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FRANCIS R. MALASIG

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.