Ο άνθρακας δίνει ώθηση στη ναυλαγορά του ξηρού φορτίου

Ο άνθρακας δίνει ώθηση στη ναυλαγορά του ξηρού φορτίου

228
Ο άνθρακας δίνει ώθηση στη ναυλαγορά του ξηρού φορτίου

Σημαντική ανάκαμψη παρουσιάζεται στις εξαγωγές άνθρακα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έκθεση της BIMCO.

Πιο συγκεκριμένα, η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για άνθρακα από τις χώρες της Ευρώπης φαίνεται πως οδηγεί σε νέα υψηλά τις εξαγωγές άνθρακα, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, ενισχύοντας σημαντικά τη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου.

Σημειώνεται πως οι εξαγωγές άνθρακα των ΗΠΑ αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, καθώς κατέγραφαν πολυετή ύφεση δίχως σημάδια ανάκαμψης, αγγίζοντας, μάλιστα, ιστορικά χαμηλά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016. Η τάση αυτή φαίνεται πλέον να αλλάζει καθώς το κάρβουνο επανέρχεται ως κύριος μοχλός ανάπτυξης για τη ναυλαγορά του χύδην ξηρού φορτίου.

Πηγή: BIMCO

Σύμφωνα με τον Peter Sand, Chief Shipping Analyst της BIMCO, οι εξαγωγές άνθρακα από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατακόρυφα το πρώτο εξάμηνο του 2017, παρουσιάζοντας ανάπτυξη της τάξης του 57% σε όρους συνολικού τονάζ και 61% σε τόνο-μίλια , σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016.

web2017-08 Top 20 US seaborne coal importers 2017

Σημειώνεται πως οι “πρωταθλήτριες” χώρες- εισαγωγείς σε κάρβουνο για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ινδία, οι οποίες και εισήγαγαν το 32% των συνολικών εξαγωγών άνθρακα των ΗΠΑ. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη επιρροή για τη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου σε τόνο-μίλια φαίνεται πως είχε η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Ιαπωνία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.