Πακιστάν: με το βλέμμα στο LNG

Πακιστάν: με το βλέμμα στο LNG

97
Πακιστάν: με το βλέμμα στο LNG
Φωτο: Flickr/ Gaselys

Το Πακιστάν θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους 5 κορυφαίους αγοραστές LNG στον κόσμο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Πετρελαίου και νυν πρωθυπουργό της χώρας, Σαχίντ Χακάν Αμπάσι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει ο Σαχίντ Χακάν Αμπάσι στο πρακτορείο Reuters, οι εισαγωγές LNG του Πακιστάν θα μπορούσαν να αγγίξουν τους 30 εκ. τόνους ετησίως μέχρι το 2022, από τους 4,5 εκ. τόνους σήμερα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τοπικά ΜΜΕ του Πακιστάν, οι δυνατότητες του Ισλαμαμπάντ ως μία σημαντική αγορά ενέργειας με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές επιβεβαιώνονται από το αυξημένο ενδιαφέρον κολοσσών της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας για επενδύσεις στο δίκτυο υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας.

Σημειώνεται πως το Πακιστάν δημιούργησε τον πρώτο τερματικό σταθμό LNG το 2015, ενώ έκτοτε υπάρχει έντονη κινητικότητα ως προς την ανάπτυξη της βιομηχανίας φυσικού αερίου στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το Πακιστάν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ρωσία, η Μαλαισία και το Ομάν για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με επίκεντρο το LNG.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς αλλά και πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως για την επίτευξη του στόχου προσέλκυσης νέων επενδύσεων είναι απαραίτητη η επαναφορά της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Σημειώνεται πως το Πακιστάν διανύει περίοδο έντονων πολιτικών αναταράξεων εξαιτίας του αποκλεισμού του τέως πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ από όλα τα δημόσια αξιώματα, λόγω κατηγοριών για διαφθορά εναντίον του ιδίου αλλά και μελών της οικογένειάς του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.