Ενισχύουν τις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις Τουρκία και Κατάρ

Ενισχύουν τις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις Τουρκία και Κατάρ

47
Ενισχύουν τις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις Τουρκία και Κατάρ

Συμφωνά με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency Άγκυρα, Ντόχα και Τεχεράνη βρίσκονται σε εντατικές συζητήσεις για την ενίσχυση των μεταξύ τους εμπορικών σχέσεων.

Σημειώνεται πως κατά το μήνα Ιούνιο, χώρες του Περσικού Κόλπου υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν στην επιβολή σημαντικών κυρώσεων εις βάρος του Κατάρ, με την αιτιολογία ότι το λιλιπούτειο βασίλειο υποστήριζε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι οικονομικές, εμπορικές και πολιτικές κυρώσεις φαίνεται πως πυροδότησαν αύξηση των εξαγωγών της Τουρκίας προς το Κατάρ για την κάλυψη των αναγκών του βασιλείου. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας προς το Κατάρ κατά το μήνα Ιούνιο άγγιξαν τα $52,4 εκ., σε αντίθεση με τα $36.2 εκ. το Μάιο.

Η αύξηση φαίνεται πως… άνοιξε την όρεξη της γειτονικής Τουρκίας, η οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη σοβαρή διπλωματική κρίση στον Περσικό Κόλπο, επιδιώκοντας να ενισχύσει περαιτέρω τις εξαγωγές της προς τη Ντόχα.

Η Άγκυρα εξετάζει την ενίσχυση των χερσαίων μεταφορών από την Τουρκία προς το Κατάρ, διαμέσου του Ιράν. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Nihat Zeybekci, από την αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να ευνοηθούν, κυρίως, οι χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές.

Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.