Αλλαγές, αναμορφώσεις και… ανατροπές στο Baltic Exchange

    108
    Αλλαγές, αναμορφώσεις και… ανατροπές στο Baltic Exchange

    Tης Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

    Το χρηματιστήριο της Βαλτικής προχωρά σε διακοπή της πλατφόρμας των ναυτιλιακών παραγώγων.

    Το χρηματιστήριο της Βαλτικής θα προχωρήσει στο κλείσιμο της πλατφόρμας των παραγώγων των ναύλων – Baltex στο τέλος του έτους, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη μετά από τη νέα τάση των ημερών για αυτοματοποίηση των διαδικασιών της ναυλομεσιτείας μέσα από τη χρήση των ηλεκτρονικών πλατφορμών. Η απόφαση για το κλείσιμο των δραστηριοτήτων της πλατφόρμας Baltex απορρέει από επανεξέταση των στρατηγικών επιλογών μετά από ανακοίνωση της LSH (London Clearing House) να τερματίσει την εκκαθάριση των συναλλαγών FFA μέσω Baltex .

    Τον περασμένο Νοέμβριο, το χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης ολοκλήρωσε την εξαγορά του χρηματιστηρίου της Βαλτικής ύψους 87 εκατομμυρίων λιρών (114,19 εκατομμύρια δολάρια).

    Η πλατφόρμα Baltex ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 ως η πρώτη κεντρική ηλεκτρονική αγορά για τις συμφωνίες των ναυτιλιακών παραγώγων FFA ως εξωχρηματιστηριακά προιόντα που επιτρέπουν στους επενδυτές να παίρνουν θέσεις σε ναύλους σε ένα σημείο στο μέλλον.

    Το κλείσιμο της πλατφόρμας αποτελεί σημείο σταθμό για την μελλοντική πρόβλεψη των τάσεων της ναυλαγοράς, ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Βαλτικής, δήλωσε ότι το χρηματιστήριο της Βαλτικής θα εξακολουθεί να υποστηρίζει την παγκόσμια αγορά Baltex παρά την απενεργοποίηση της πλατφόρμας.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.