Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του ΠΔ για τον ανεφοδιασμό των πλοίων...

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του ΠΔ για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με LNG

65
Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του ΠΔ για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με LNG

Συνάντηση συγκάλεσε την Τετάρτη 12 Ιουνίου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής για να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τον εφοδιασμό των πλοίων με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).  Στη συνάντηση ήταν παρόντες o Yφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και ο ΓΓ Ναυτιλίας κ. Χαράλαμπος – Διονύσης Καλαματιανός.

Η υποχρέωση των πλοίων που καταπλέουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα να χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2020. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που δόθηκε εχθές στη διαβούλευση, έχει 12 άρθρα που αφορούν την παροχή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (αεριέλευση) σε πλοία που βρίσκονται σε λιμάνια.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μετά από μία επίπονη εργασία που κράτησε τρεις μήνες,  κατέληξαν σε ένα πολύ σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο. Ο ίδιος ανέφερε ότι η  Ελλάδα δεν είχε τέτοιο θεσμικό πλαίσιο, ως τώρα, αλλά πλέον πρέπει να καλυφθεί το κενό. Το σχέδιο του ΠΔ δόθηκε σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία, ενώ το Υπουργείο παραμένει ανοιχτό και στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για προτάσεις.

YNANP_LNG_2

Μετά από πρόταση του κ. Κουρουμπλή συμφωνήθηκε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν τις παρατηρήσεις τους στο Υπουργείο ως έως τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου. Στόχος του Υπουργείου είναι μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πλήρη προετοιμασία του Προεδρικού Διατάγματος.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι λαμβάνονται υπόψη όλοι οι κρίσιμοι παράγοντες για την αεριέλευση και κυρίως η ασφάλεια για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είπε ακόμα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έκαναν εξαιρετική δουλειά, συγκεντρώνοντας  κάθε λεπτομέρεια  από την διεθνή εμπειρία, σε νομικό και πρακτικό επίπεδο, για να καταλήξουν στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε να γίνει ακόμα μία συνάντηση, στις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα κατατεθούν οι απόψεις των ενδιαφερομένων φορέων ώστε να γίνει από κοινού επεξεργασία του περιεχομένου, στις λεπτομέρειες, ώστε να καταλήξει το Υπουργείο σε ένα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό.  «Απαντάμε στις προκλήσεις μιας νέας πραγματικότητας, ενώ είμαστε κοντά και στο να καταρτίσουμε  ένα θεσμικό πλαίσιο για τους σταθμούς LNG στη θάλασσα.  Θέμα για το οποίο θα γίνει άλλη, αντίστοιχη συνάντηση. Δουλεύουμε ώστε η Ελλάδα να προετοιμαστεί για τις εξελίξεις που έρχονται», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής

Ο Υπουργός Ναυτιλίας είπε ακόμα ότι πρόκειται για  μια νέα προσπάθεια που συνδέεται με την πολυπόθητη ανάπτυξη, η οποία δίνει την δυνατότητα  στη χώρα να είναι θεσμικά οχυρωμένη  και να μπορεί να χρησιμοποιεί ό,τι καινούργιο μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης και δραστηριότητας.

Φωτό: olp.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.