Πονοκέφαλος για τις ναυτιλιακές πρωτεύουσες της βόρειας Ευρώπης η αποχώρηση της Βρετανίας...

Πονοκέφαλος για τις ναυτιλιακές πρωτεύουσες της βόρειας Ευρώπης η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

205
Πονοκέφαλος για τις ναυτιλιακές πρωτεύουσες της βόρειας Ευρώπης η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

Το λιμάνι Ζεεμπρούγκε του Βελγίου, στο οποίο διακινούνται περισσότεροι από 50 εκ. τόνοι εμπορευμάτων το χρόνο, φαίνεται ιδιαίτερα… εκτεθειμένο στις συνέπειες ενός «σκληρού» Brexit, μιας και το 45% της εμπορικής κίνησης που εξυπηρετεί «συνδέεται» άμεσα με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται μάλιστα πως ο Joachim Coens, Διευθύνων Σύμβουλος του λιμένα, έχει χαρακτηρίσει το λιμάνι ως «το Βρετανικό λιμάνι» και όχι τυχαία. Το λιμάνι της Ζεεμπρούγκε εισάγει και εξάγει περισσότερα αυτοκίνητα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ευρώπη, εκτός του Ρότερνταμ. Πιο συγκεκριμένα, για το έτος 2016, 2,8 εκ. αυτοκίνητα διακινήθηκαν μέσω του λιμένα, εκ των οποίων το 1 εκ. προέρχεται ή προορίζεται για τη βρετανική αγορά.

Με τη Βρετανία να έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα εγκαταλείψει οριστικά την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, τα πράγματα ζορίζουν ακόμη περισσότερο για το βελγικό λιμάνι, καθώς οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία, καθώς και οι νέοι τελωνειακοί δασμοί θα καταστήσουν τα βρετανικά προϊόντα «μη- ανταγωνιστικά» για την ευρωπαϊκή αγορά και αναμένεται πως θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις εμπορευματικές ροές από και προς την Ευρώπη.

Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μια στιγμή κατά την οποία η βρετανική παραγωγή αυτοκινήτων βρίσκεται στην ανιούσα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε ζενίθ 18ετίας κατά το 2016, με την παραγωγή αυτοκινήτων να αγγίζει τον αριθμό- ρεκόρ των 1,6 εκ. μονάδων.  Μάλιστα, κατά τα τελευταία χρόνια, τη Βρετανία έχουν επιλέξει για την κατασκευή ή συναρμολόγηση αυτοκινήτων κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Nissan, η Toyota και η Opel.

Την ανησυχία της Ε.Ε. για τις συνέπειες του Brexit στα ευρωπαϊκά λιμάνια  επιβεβαιώνει η προγραμματισμένη επίσκεψη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, Michel Barnier στο λιμάνι της Ζεεμπρούγκε, την Πέμπτη, 6 Ιουλίου. Οι εξελίξεις της επίσκεψης αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα «απαντήσουν» στις ανησυχίες και άλλων ευρωπαϊκών λιμανιών στη βόρεια κυρίως Ευρώπη, τα οποία συνδέονται στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Φωτο: http://portofzeebrugge.be

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.