Workshop της Green- Jakobsen για την αξιολόγηση της πραγματικής απόδοσης εν πλω

Workshop της Green- Jakobsen για την αξιολόγηση της πραγματικής απόδοσης εν πλω

114
Workshop της Green- Jakobsen για την αξιολόγηση της πραγματικής απόδοσης εν πλω

Την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 η Green-Jakobsen A/S, συμβουλευτική εταιρεία επί θεμάτων διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στη ναυτιλία, κουλτούρας ασφάλειας και ηγεσίας, διοργάνωσε workshop στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά με θέμα: «Real Safety Performance Measurement- How to build a resilient safety culture». To workshop διοργανώθηκε με αφορμή τις αναθεωρημένες απαιτήσεις του OCIMF (Oil Companies International Marine Forum) για τους διαχειριστές πλοίων υγρού φορτίου (TMSA- Tanker Management Self Assessment Guide).

Τα θέματα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ήταν, μεταξύ άλλων, το κατά πόσο οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν πλήρως την ικανότητα των ναυτικών τους ώστε να λειτουργούν πραγματικά και διαρκώς σε υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

Επίσης, συζητήθηκε η σημασία που θα πρέπει να δίνουν οι εταιρείες όχι μόνο στις ποσοτικές μετρήσεις και εκτιμήσεις για την αξιολόγηση των επιδόσεών τους σε ζητήματα ασφάλειας, αλλά κυρίως στη δυνατότητα ενδυνάμωσης της κουλτούρας ασφάλειας από τις προσωπικές εμπειρίες και εκτιμήσεις των ναυτικών πάνω στο πλοίο. Σχετικά λοιπόν, αναφέρθηκε ότι αν και τα KPIs (Key Performance Indicators) παρέχουν μία πρώτη εικόνα σε ποσοτικούς αριθμούς, δεν αρκούν για να αξιολογηθεί πλήρως το πραγματικό επίπεδο ασφάλειας πάνω σε ένα πλοίο. Από την άλλη, o δείκτης LTIF  (Lost Time Injury Frequency) αντικατοπτρίζει τη συνολική απόδοση στην ασφάλεια κατόπιν μετρήσεων των ατυχημάτων.

Η ανθεκτική κουλτούρα της ασφάλειας όμως στις ναυτιλιακές εταιρείες και επί του πλοίου είναι αναγκαίο να ξεφύγει από την απλή καταμέτρηση ατυχημάτων και περιστατικών (reactive) προς τη μάθηση από την εμπειρία (proactive). Η τελευταία στοχεύει στη συνεχή αναζήτηση, αξιολόγηση και συζήτηση της πραγματικής απόδοσης στην ασφάλεια σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Ο κ. Erik Green, γενικός διευθυντής και συνιδρυτής της Green- Jakobsen, και η Δρ. Μαρία Προγουλάκη, εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα, υπογράμμισαν ότι η ασφάλεια θα πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής για τις ναυτιλιακές εταιρείες. H ανάπτυξη της λεγόμενης «resilient safety culture» στοχεύει στην ικανότητα των οργανισμών να ανταποκρίνονται στο δυναμικό περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται, να μαθαίνουν από την εμπειρία, να ενδυναμώνουν μέσα από τις δυσκολίες και να εξασφαλίζουν σταθερά υψηλό επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως αλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, η αξιολόγηση της απόδοσης στην ασφάλεια είναι αναγκαίο να στοχεύει στην πραγματική συμπεριφορά πάνω στο πλοίο και στο γραφείο, καθώς αποτελεί πηγή για διάλογο και αυτο-μάθηση για την προληπτική διαχείριση των προβλημάτων και την εφαρμογή βέλτιστων λύσεων πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τις εταιρείες Thenamaris Ships Management S.A., Dorian LPG Management Corp., Minerva Marine Inc., Consolidated Marine Management Inc., Dynacom Tankers Management Ltd., Gaslog LNG Services Ltd., OSM Maritime Group, Almi Tankers S.A., Allseas Marine S.A., Falcon Navigation Shipmanagement S.A., κ.ά.

Green- Jakobsen 1

 

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.