Ολοκληρώθηκε η έκθεση «Paratoxic Paradoxes» στο Μουσείο Μπενάκη

Ολοκληρώθηκε η έκθεση «Paratoxic Paradoxes» στο Μουσείο Μπενάκη

106
Ολοκληρώθηκε η έκθεση «Paratoxic Paradoxes» στο Μουσείο Μπενάκη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση «Paratoxic Paradoxes» (Παρατοξικά Παράδοξα) που διεξήχθη από τις 22 Μαρτίου έως τις 21 Μαΐου και η οποία ήταν μια συνδιοργάνωση της Πρωτοβουλίας της Polyeco για τη Σύγχρονη Τέχνη (Polyeco Contemporary Art Initiative – PCAI) και του Μουσείου Μπενάκη, σε επιμέλεια της κας Νάντιας Αργυροπούλου.

Στην έκθεση «Paratoxic Paradoxes» παρουσιάστηκαν νέα έργα κινούμενης εικόνας (moving image), τα οποία προσέγγιζαν με διαφορετική και σύγχρονη οπτική ζητήματα πολιτικής οικολογίας και οικοκριτικής. Μέσα από τα έργα τους, έντεκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό εφάρμοσαν νέες μεθόδους για να αποσπάσουν το αντικείμενο της οικολογίας από τα στενά όρια του ακτιβισμού και της περιβαλλοντικής ατζέντας, και να το συνδέσουν με την έννοια της ικανοποίησης και παράλληλα της αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Ο ιδρυτής και εμπνευστής της Πρωτοβουλίας της Polyeco για τη Σύγχρονη Τέχνη, κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος ανέφερε ότι «το Polyeco Contemporary Art Initiative επιδιώκει να γίνει ο αγγελιοφόρος της πεποίθησης ότι ο πολιτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία περιβαλλοντικής αφύπνισης», συμπληρώνοντας ότι «Η έκθεση αποτέλεσε το σημαντικότερο από τα βήματα που κάνει το PCAI με μια σειρά άλλων ενεργειών ώστε η τέχνη, που εκπροσωπεί και υποστηρίζει η Πρωτοβουλία, να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση, όχι μέσω του φόβου και των ενοχών, άλλα αναδεικνύοντας πραγματικές ανησυχίες και επικοινωνώντας την επιστημονική γνώση μέσα από την λεπτότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης».

Η έκθεση, που προσέλκυσε περισσότερους από 3.000 επισκέπτες, αποτέλεσε μια ιδανική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους, με κοινό τους άξονα το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την οικολογική τους ανησυχία.

«Είναι σημαντική η συμβολή της τέχνης στο διάλογο που αφορά τη σωστή διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων και αυτό επιδιώξαμε μέσα από τα «Παρατοξικά Παράδοξα», σχολίασε ο κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, καθώς και έργα που αποτελούν μέρος της έκθεσης.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.