Κατάρ: οι πρώτες ναυτιλιακές επιπτώσεις

Κατάρ: οι πρώτες ναυτιλιακές επιπτώσεις

3740
Κατάρ: οι πρώτες ναυτιλιακές επιπτώσεις

To London P&I Club ήταν σήμερα από τα πρώτα που ενημέρωσαν τα μέλη τους σχετικά με την κατάσταση στο Κατάρ και τις επιπτώσεις του εμπάργκο για τη διεθνή ναυτιλία. Το Club μετά από ενημερώσεις από τοπικούς ανταποκριτές και ναυτικούς πράκτορες στον Αραβικό Κόλπο, ενημέρωσε τα μέλη του για τις ακόλουθες αποφάσεις που γνωστοποίησαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταφορών 4 κρατών:

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Στο λιμάνι του Jebel Ali δεν θα επιτρέπεται η είσοδος ή ο απόπλους πλοίων ανεξαρτήτως χωρητικότητας, από και προς το Κατάρ.
Στο λιμάνι της Fujairah μετά από σχετική ανακοίνωση (αριθ. 224 της 5ης Ιουνίου 2017), τα πλοία που φέρουν σημαία του Κατάρ αλλά και όλα τα εμπορικά πλοία που πλέουν προς ή αποπλέουν από τα λιμάνια του Κατάρ δεν επιτρέπεται να καλούν τόσο στο λιμάνι της Fujairah όσο και στο Fujairah Offshore Anchorage.

Σαουδική Αραβία
Οι αρμόδιες Αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν σήμερα σε όλους τους ναυτικούς πράκτορες να μην επιτρέπουν καμία εργασία σε πλοία νηολογημένα στο Κατάρ ή σε πλοία που ανήκουν σε εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα του Κατάρ. Η απαγόρευση εργασιών συμπεριλαμβάνει τους εθνικούς λιμένες και την αναστολή οποιασδήποτε φορτοεκφόρτωσης, οποιουδήποτε αγαθού με χώρα προέλευσης το Κατάρ. Η απαγόρευση ισχύει για όλα τα λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας.

Μπαχρέιν
Το Υπουργείο Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών στη Μανάμα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η ελεύθερη ναυσιπλοΐα και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες από τα λιμάνια του Μπαχρέιν και τα χωρικά ύδατα της χώρας προς το Κατάρ θα ανασταλούν από τις 6 Ιουνίου 2017.

Αίγυπτος
Δεν υπάρχει ακόμα σαφής ενημέρωση σχετικά με τη διπλωματική στάση στο Κάιρο για τα πλοία που είναι νηολογημένα στο Κατάρ, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν σύντομα περιορισμοί ή και κυρώσεις από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, έχουν ανακύψει ήδη προβλήματα από την διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Σχετικά με το ενδεχόμενο ‘κλεισίματος’ της διώρυγας του Σουέζ για τα εμπορικά πλοία του Κατάρ, δεν προβλέπεται σύμφωνα με το διεθνές αλλά και το εθνικό δίκαιο μια τέτοια έκβαση, αφού οι δύο χώρες δεν έχουν κηρύξει κατάσταση πολέμου ή επίσημη σύρραξη μεταξύ τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.