Αύξηση εσόδων αλλά και ζημιών για την AEGEAN το Α΄ τρίμηνο του...

Αύξηση εσόδων αλλά και ζημιών για την AEGEAN το Α΄ τρίμηνο του 2017

120
Αύξηση εσόδων αλλά και ζημιών για την AEGEAN το Α΄ τρίμηνο του 2017

Η AEGEAN ανακοίνωσε σήμερα τα βασικά οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2017, παρουσιάζοντας ενοποιημένα έσοδα ύψους €151,9 εκ., 3% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. H επιβατική κίνηση αυξήθηκε 5% σε 2,1 εκ. επιβάτες, με σημαντικά βελτιωμένες πληρότητες πτήσεων, με το συντελεστή πληρότητας προγραμματισμένων πτήσεων να αγγίζει το 76,8%, σε σχέση με το 69,3% του πρώτου τριμήνου του 2016. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων μειώθηκε κατά 7%.

Οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους ανήλθαν σε €35,8 εκ. από €21,5 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2016. H υποαπασχόληση του στόλου την χειμερινή περίοδο σε συνδυασμό με την χρονική συγκυρία του Πάσχα που μετατοπίστηκε το δεύτερο τρίμηνο φέτος, επιβάρυναν συνολικά το εποχικά αδύναμο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Η αύξηση της κίνησης στο δίκτυο εξωτερικού ανήλθε σε 17%. Στον αντίποδα, η κίνηση στο εσωτερικό μειώθηκε κατά 6%, καθώς η δραστηριότητα προσαρμόστηκε στη χαμηλότερη ζήτηση της εσωτερικής αγοράς, με χαμηλότερους ναύλους, λιγότερες πτήσεις και βελτιωμένες πληρότητες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της AEGEAN τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε €262εκ. την 31η Μαρτίου 2017.

Σχολιάζοντας τα βασικά μεγέθη του πρώτου τριμήνου του 2017, ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, ανέφερε σχετικά: «Το 2017 ξεκίνησε με θετικές αποδόσεις σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των πτήσεων, απόρροια κυρίως των προσπαθειών μας για αποδοτικότερη διαχείριση της χωρητικότητας. Σε οικονομικό αποτέλεσμα το ξεκίνημα της χρονιά ήταν δυσκολότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της χρονικής συγκυρίας των διακοπών του Πάσχα, καθώς και της υποαπασχόλησης του στόλου λόγω σχετικά αδύναμης ζήτησης στο εσωτερικό της χώρας».

Επιπλέον, ο κ. Γερογιάννης σημείωσε πως «η εξέλιξη των πληροτήτων, καθώς και οι προκρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο, που αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στη διαμόρφωση των οικονομικών μας επιδόσεων το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους, παραμένουν ενθαρρυντικές για την εξέλιξη της χρονιάς».

Να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που φέρουν το μεγαλύτερο ελληνικό αερομεταφορέα να διερευνά στρατηγική συνεργασία με κινεζικό όμιλο και συγκεκριμένα από τον κινεζικό όμιλο HNA Hainan. Μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει την διατήρηση του management της εταιρείας σε ελληνικά χέρια, ενώ θα δώσει στην AEGEAN την απαραίτητη ρευστότητα για να ενισχύσει την ανάπτυξή της αλλά και να προχωρήσει στην σχεδιαζόμενη ανανέωση του στόλου της. Επιπλέον, μία είσοδος Κινέζου στρατηγικού επενδυτή στην AEGEAN θα σηματοδοτήσει και τη στροφή της εταιρείας προς την γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας.

Βέβαια, με ανακοίνωσή της η AEGEAN προχώρησε στην διάψευση των σχετικών δημοσιευμάτων, διαβεβαιώνοντας πως «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τέτοια εξέλιξη». Ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η εταιρεία «πάντοτε διερευνά δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών και συμπράξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στις εργασίες όσο και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της». Και η ανακοίνωσή της καταλήγει πως «Σε περίπτωση που η εταιρεία συνάψει στο μέλλον συμφωνία αναφορικά με στρατηγική συνεργασία, ή αντίστοιχη σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη, θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση προκειμένου να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό».

Φωτό: aegeanair.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.