Η έκθεση του Oceans Beyond Piracy για τη θαλάσσια πειρατεία το 2016

Η έκθεση του Oceans Beyond Piracy για τη θαλάσσια πειρατεία το 2016

131
Η έκθεση του Oceans Beyond Piracy για τη θαλάσσια πειρατεία το 2016

1.921 ναυτικοί στην δυτική και 545 ναυτικοί στην ανατολική Αφρική έπεσαν θύματα πειρατικών επιθέσεων το περασμένο έτος, γεγονός που είχε επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των ίδιων των ναυτικών, ενώ είχε και σημαντικό οικονομικό κόστος για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Σύμφωνα με την έκθεση του Oceans Beyond Piracy (2016), που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη, το ετήσιο κόστος της πειρατείας για το 2016 υπολογίσθηκε σε περισσότερα από 2,2 δις ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι πειρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας το περασμένο έτος ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2015, ενώ ο αριθμός των ναυτικών που έπεσαν θύματα πειρατικής επίθεσης έφτασε από τους 1.225 στους 1.921 το 2016, με σημαντική αύξηση του αριθμού των ναυτικών που έπεσαν θύματα απαγωγής (96 το 2016, από 44 το 2015).
Σύμφωνα με τον Dirk Siebels, ενός από τους συντάκτες της έκθεσης, «βρήκαμε πως σχεδόν τα δύο τρίτα των καταγεγραμμένων περιστατικών πειρατείας έλαβαν χώρα στα ανοικτά της Νιγηρίας». Σημειώνοντας, πως «οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις υπήρξαν βίαιες, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ζωή των ναυτικών».
Σχολιάζοντας την έκθεση του Oceans Beyond Piracy, η Maria Bruun Skipper, αντιπρόεδρος της Ένωσης των Δανών Εφοπλιστών, σημειώνει πως «αυτά τα στοιχεία δείχνουν σαφώς πως η πειρατεία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για την εμπορική ναυτιλία, είτε αναφερόμαστε για την ανατολική είτε για την δυτική Αφρική. Επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ναυτιλιακές εταιρείες να συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πλοίων τους, προτού αυτά πλεύσουν σε ύδατα όπου υπάρχει ο κίνδυνος πειρατικών επιθέσεων».
untitled
Η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών εκφράζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία της πως με τη συνεργασία των Αρχών της Νιγηρίας, που φαίνεται να έχουν αρχίσει να είναι πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της πειρατικής απειλής, μπορούν να μειωθούν τα περιστατικά πειρατικών επιθέσεων στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι η ΕΕ με την υποστήριξη και της Δανίας επιχειρούν μέσω του τετραετούς προγράμματος Gulf of Guinea Inter-regional Network (GoGIN) (2016-2020), να ενισχύσουν τις νιγηριανές Αρχές καθώς και τις Αρχές 18 ακόμη κρατών της περιοχής του Κόλπου της Γουινέας, μεταξύ άλλων, στο έργο τους για την καταπολέμηση της πειρατείας και την διασφάλιση ασφαλών πλόων στα εμπορικά πλοία που πλέουν στα θαλάσσια ύδατα της περιοχής.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/MAZEN MAHDI & criticalmaritimeroutes.eu

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.