Απεβίωσε ο μεγάλος λάτρης της Ελλάδας και διεθνούς φήμης ζωγράφος Nicholas Egon

Απεβίωσε ο μεγάλος λάτρης της Ελλάδας και διεθνούς φήμης ζωγράφος Nicholas Egon

632
Απεβίωσε ο μεγάλος λάτρης της Ελλάδας και διεθνούς φήμης ζωγράφος Nicholas Egon

Ένας από τους μεγαλύτερους Φιλέλληνες αλλά και ένας από τους πιο σημαντικούς και διεθνώς αναγνωρισμένους ζωγράφους ο Nicholas Egon έφυγε από την ζωή σε ηλικία 95 ετών. Ήταν παντρεμένος με την Ματρώνα Egon-Ξυλά, κόρη των μεγάλων ευεργετών Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά, όπου ορόσημο του κοινωνικού τους έργου υπήρξε η κατασκευή και η δωρεά του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου, ενός φάρου πολιτισμού, στο νησί της Χίου.

Η φιλανθρωπική και πολιτιστική δράση δράση του Nicholas Egon και της συζύγου του, υπήρξε πλούσια και πολυσχιδής καθ΄όλη την διάρκεια του βίου του.

O Nicholas Egon γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία το 1921 και σε ηλικία 17 ετών έφτασε στο Λονδίνο, με την καλλιτεχνική του δράση να ξεκινά σχεδόν παράλληλα με το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και εν πολλοίς ήταν αυτοδίδακτος.

Έγινε ο επίσημος καλλιτέχνης του Τσεχοσλοβακικού στρατού το 1940 και εν συνεχεία το 1944 αποφάσισε να ενταχθεί στην Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (στη Βασόρα).

Το 1949 ο Nicholas Egon έφτασε στην Ελλάδα και άρχισε να ζωγραφίζει πίνακες που αποτύπωναν την καταστροφή και δυστυχία που βίωναν οι Έλληνες τόσο μετά τον Πόλεμο όσο και κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, που ακολούθησε.

Σημαντική στην καλλιτεχνική του διαδρομή ήταν η συνάντησή του με την ελληνική βασιλική οικογένεια, πολλών μελών της οποίας ζωγράφισε προσωπογραφίες.

Από το 1978 είχε κυρίως προσανατολιστεί σε ζωγραφικά έργα που αποτύπωναν την ελληνική φύση και ύπαιθρο χώρα. Η μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά τον γάμο του με την Ματρώνα Ξυλά, με ρίζες σε έναν από τους σημαντικότερους ναυτότοπους παγκοσμίως, τα Καρδάμυλα της Χίου.

Το 1989 υποστήριξε ολόθερμα το Centre for Hellenic Studies στο King’s College του Λονδίνου, που μόλις είχε ιδρυθεί.

Για την καλλιτεχνική του δράση και την ανάδειξη των τοπίων της Ελλάδας μέσα από τα έργα του σε όλο τον κόσμο ο Nicholas Egon είχε βραβευτεί με το Διεθνές Βραβείο του Ιδρύματος Ωνάση για τον Πολιτισμό, το 1997. Στην εκδήλωση που είχε τότε πραγματοποιηθεί, είχε χαρακτηριστεί ως ένας «θερμός Φιλέλληνας και βαθύς μελετητής και λάτρης της ιστορίας του ελληνισμού».

Ο Nicholas Egon, μάλιστα, με την ιδιότητα του προέδρου των Patrons του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου ίδρυσε τη «RuncimaLecture» για να τιμήσει τον φίλο του, διακεκριμένο βυζαντινολόγο sir Steve Runciman (1903-2000). Ενώ, ο Nicholas Egon έχει μάλιστα κληροδοτήσει ως θεσμό τη Διάλεξη Ράνσιμαν για να συνεχίζεται να δίδεται επ’ άπειρον στη μνήμη του Runciman.

Ο Nicholas Egon  υπήρξε μαζί με τη σύζυγό του μέλος και υποστηρικτής της ομάδας «Caryatid», του Βρετανικού Μουσείου, με το ενδιαφέρον τους και την γενναιόδωρη υποστήριξή τους να περιλαμβάνει, κυρίως, το Ελληνικό και Ρωμαϊκό Τμήμα του Μουσείου.

Να σημειωθεί ότι το 2015, απονεμήθηκε στην κα Ματρώνα Egon Ξυλά το βραβείο «ΕΥΚΡΑΝΤΗ – Κοινωνικής Προσφοράς», που αποτελεί μία ακόμη αναγνώριση της συμβολής της ίδιας αλλά και του Nicholas Egon στην προαγωγή των γραμμάτων, των τεχνών και στη διαφύλαξη της ιστορικής μας κληρονομιάς.

 

Φωτό: Centre for Hellenic Studies (CHS) at King’s College London/Katerina Kalogeraki/kcl.ac.uk

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.