Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει την ιστορία του...

Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού

295
Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος φιλοξενεί στον εκθεσιακό χώρο του από τις 7 Μαρτίου 2017 και για 3 μήνες την κινητή εκπαιδευτική έκθεση της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και να παρουσιάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επιπρόσθετα η έκθεση απευθύνεται όχι σε “ειδικούς” αλλά σε όποιον έχει διάθεση και ενδιαφέρον να έρθει σε μια πρώτη επαφή με την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Για αυτό και οι ιστορικές πληροφορίες είναι δοσμένες απλά, έτσι ώστε να είναι ευχερής η παρακολούθησή της χωρίς να προαπαιτείται κάποια ιδιαίτερη ιστορική γνώση.

Μία εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις λέει η λαϊκή ρήση, περιγράφοντας γλαφυρά την δύναμη, την αμεσότητα και την περιεκτικότητα της εικονογραφημένης παρουσίασης ενός θέματος. Βασιζόμενοι λοιπόν σε αυτή την αρχή η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού δημιούργησε μια έκθεση στην οποία παρουσιάζει, συνοπτικά αλλά με εγκυρότητα, τα κυριότερα σημεία της ένδοξης και συναρπαστικής ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού από το 1821 μέχρι το 1945, μέσα από πλούσια εικονογραφική και φωτογραφική απεικόνιση των πρωταγωνιστών, του υλικού και των μεγάλων ιστορικών στιγμών.

ΝΜΕ

Ο τίτλος της έκθεσης, «Μεθ΄ορμής ακαθέκτου», είναι μια φράση από το μνημειώδες σήμα του Ναυάρχου Κουντουριώτη προς τα πλοία του Στόλου λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ναυμαχίας της Έλλης (3 Δεκ. 1912): «Με την δύναμιν του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού του Γένους». Αυτή η «ακάθεκτος ορμή» είναι ο συνδετικός κρίκος, το κοινό στοιχείο, στην ένδοξη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού της νεώτερης Ελλάδος. Είναι η φράση που αν και ειπώθηκε στη διάρκεια των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων, περιγράφει και την τόλμη των μπουρλοτιέρηδων του ’21, αλλά και την αυταπάρνηση των πληρωμάτων των ελληνικών πολεμικών πλοίων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Στη διάρκεια του χρόνου, η φλόγα στις ψυχές των ανδρών του Πολεμικού μας Ναυτικού έχει πάντα την ίδια λάμψη και την ίδια θέρμη.

Οι επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να «ταξιδέψουν» μέσα από την ιστορική διαδρομή του Πολεμικού Ναυτικού αποκτώντας ταυτόχρονα ιστορική γνώση, ηθική τόνωση και εθνική υπερηφάνεια.

Η έκθεση  είναι πλαισιωμένη από πολύτιμα εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και θα διαρκέσει από 5 Μαρτίου έως 6 Ιουνίου 2017. Οι ημέρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από Τρίτη έως Σάββατο και κατά τις ώρες 09:00 – 14:00.

Φωτό: averof.mil.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.