Σημαντικές ζημιές συνεχίζει να καταγράφει η Cosco Corporation και το 2016

Σημαντικές ζημιές συνεχίζει να καταγράφει η Cosco Corporation και το 2016

167
Σημαντικές ζημιές συνεχίζει να καταγράφει η  Cosco Corporation και το 2016

Με ζημιές έκλεισε το 2016 για την Cosco Corporation (Singapore) Limited η οποία δραστηριοποιείται στις αγορές ναυπηγήσεων και επισκευών πλοίων, στη μεταφορά χύδην ξηρών φορτίων και στην παροχή offshore υπηρεσιών. Όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία του 2016 που δημοσίευσε η Cosco Corp, καταγράφηκαν καθαρές ζημιές ύψους $695,5 εκατ., αύξηση κατά 6% συγκριτικά με τις ζημιές του 2015 ($651,8 εκατ.).

Επίσης, τα έσοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 27,3% για το 2016 ($1,85 δις), σε σχέση με τα έσοδα του 2015 ($2,49 δις). Τα μειωμένα έσοδα αποδίδονται στο μειωμένο όγκο παραγγελιών για ναυπήγηση πλοίων, στις μειωμένες τιμές για τις ναυπηγήσεις πλοίων όπως και στις καθυστερήσεις και ακυρώσεις παραγγελιών. Τα έσοδα για τα ναυπηγεία του ομίλου μειώθηκαν από $2,49 δις το 2015 σε $1,77 δις το περασμένο έτος, μείωση δηλαδή κατά 27,4%.

Πέρα από το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, ένας άλλος τομέας της Cosco Corp. ο οποίος συνέβαλε στη περαιτέρω μείωση των εσόδων της για το 2016 ήταν οι μεταφορές χύδην ξηρών φορτίων, αφού τα έσοδα ύψους $28 εκατ. του 2015 υποχώρησαν στα $21,7 εκατ. το περασμένο έτος (-22,6%). Η μείωση οφείλεται στους χαμηλούς ναύλους που χαρακτηρίζουν την αγορά των χύδην ξηρών φορτίων. Εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών στη ναυλαγορά, η Cosco Corp. έχει ήδη προχωρήσει σε διαλύσεις 2 πλοίων της (Οκτώβριος 2016 και Φεβρουάριος 2017), με πιθανό το ενδεχόμενο διάλυσης και άλλων πλοίων εντός του τρέχοντος έτους.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Cosco Corp. προβλέπουν πως θα συνεχιστούν οι προκλήσεις για το 2017, ιδίως στους τομείς της ναυπήγησης πλοίων και των ναυτιλιακών υπηρεσιών. Με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της ναυπηγικής δραστηριότητας της Cosco Corp., η μητρική της εταιρεία “Cosco Group” έχει εκδηλώσει την επιθυμία να προχωρήσει στην εξαγορά μετοχών της θυγατρικής της. Η εξαγορά αφορά τις ναυπηγικές μονάδες της Cosco Corp. που διαθέτει στην Κίνα και αποσκοπεί στην ενοποίηση των ναυπηγικών δραστηριοτήτων και στην ένταξή τους υπό μια ενιαία διοίκηση. Η ενοποίηση αυτή θα οδηγήσει στον τρίτο μεγαλύτερο ναυπηγοεπισκευαστικό όμιλο της Κίνας που θα φέρει το όνομα “Cosco Shipping Heavy Industry”.

Φωτό: en.cosco-shipyard.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.