Στο τελευταίο του ταξίδι ο καπετάν Νίκος Φράγκος

Στο τελευταίο του ταξίδι ο καπετάν Νίκος Φράγκος

2770
Στο τελευταίο του ταξίδι ο καπετάν Νίκος Φράγκος

Μια από τις πιο σημαντικές ναυτιλιακές προσωπικότητες της σύγχρονης ναυτιλιακής μας ιστορίας έφυγε πριν λίγες ώρες για το τελευταίο του ταξίδι.

Με καταγωγή από τα Καρδάμυλα της Χίου, ο καπετάν Νίκος Φράγκος, ένας από τους σημαντικότερους πλοιοκτήτες από τη δεκαετία του ’70, απεβίωσε στα 90 του.

Η θάλασσα ήταν στο αίμα του καπετάν Νικόλα. Ο πατέρας του ήταν άνθρωπος της θάλασσας καθώς ήταν Πλοίαρχος και μετέπειτα πλοιοκτήτης, ενώ και από την πλευρά της μητέρας του υπήρχε η επαφή με την θάλασσα καθώς ο παππούς του ήταν επίσης Πλοίαρχος.

Στην Πλοιαρχία σταδιοδρόμησε και ο Καπετάν Νίκος, πρωτού εισέλθει στον στίβο του εφοπλισμού το 1960, ενώ το 1966 συνεργάστηκε με το δικηγόρο Νίκο Μουνδρέα και δημιούργησαν τη ναυτιλιακή εταιρεία «Good Faith Shipping Co. S.A.», εταιρεία με πολυάριθμο στόλο και σύγχρονα πλοία.

Μεγάλος ευεργέτης της Μητρόπολης Χίου αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, ο Καπετάν Νικόλας είχε εκτός από τη σημαντική επαγγελματική του δράση, εξαιρετικά πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

Στη μνήμη της συζύγου του, η οποία ήταν εκπαιδευτικός, ο Καπετάν Νικόλας ήταν πάντοτε δίπλα στο σχολείο των Καρδαμύλων, όπου μάλιστα χρηματοδότησε και την κατασκευή της σχολικής πτέρυγας που φέρει το όνομα της αειμνήστου συζύγου του, Στέλλας Φράγκου. Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή του στην στήριξη των σπουδαστών των ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών μέσω υποτροφιών ενώ ήταν μεγάλος ευεργέτης των απόδημων Χιωτών. Παράλληλα υπήρξε μεγάλος δωρητής του Δρομοκαΐτειου θεραπευτηρίου.

Ανάμεσα στα παιδιά του, ο Γιάννης και Αγγελική Φράγκου συνεχίζουν τη ναυτική παράδοση και την αγάπη για τη θάλασσα που τους κληρονόμησε ο πατέρας τους.

Ο καπετάν Νίκος Φράγκος αποτελεί ένα από τα σημαντικότατα παραδείγματα Ελλήνων ναυτικών από τη Χίο, οι οποίοι όχι απλά συνέχισαν τη ναυτική παράδοση της οικογενείας τους αλλά τη μετεξέλιξαν καθιστώντας την ελληνική ναυτιλία, από τη δεκαετία του ’70, ως τη σημαντικότερη παγκοσμίως.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο, Δευτέρα, στις 15.00 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κεφαλάρι.

Φωτο: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.