100 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

100 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

2356
100 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Έλαβε χώρα χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η λαμπρή εκδήλωση εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, παρουσία 1800 και πλέον προσκεκλημένων. Το «παρών» έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς και πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και του επιχειρηματικού χώρου.
Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών,  Θεόδωρος Βενιάμης, στην ομιλία του δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η Ένωσή μας, το «σπίτι» της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, κλείνει έναν αιώνα ύπαρξης, εκατό χρόνια πορείας και δυναμικής παρουσίας, που μέσα από την ιστορική αναδρομή της, αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία και την διαχρονική υπεροχή της συλλογικότητας στην προάσπιση των θεσμικών συμφερόντων της ναυτιλίας των Ελλήνων, ένα έργο δύσκολο, απαιτητικό αλλά συγχρόνως τιμητικό.
Εκατό χρόνια ιστορίας ενός σωματείου που έζησε από κοντά όλους τους σταθμούς στη νεότερη ιστορία του τόπου μας. Οι 16 Πρόεδροι στην ηγεσία της Ένωσής μας, τα 231 εκλεγμένα μέλη στα Διοικητικά της Συμβούλια και η ιστορία της διαδοχής τους αποτελούν έκφραση των τριών θεμελιωδών αρχών που διέπουν διαχρονικά το έργο της: της συνέχειας, της συνέπειας και της σοβαρότητας».
«Η Ένωσή μας υπήρξε πάντοτε από την ίδρυσή της και παραμένει ο πρεσβευτής της ελληνικής ναυτιλίας στα διεθνή fora, προωθώντας ισορροπημένες και ρεαλιστικές θέσεις, αλλά και ο επίσημος και υπεύθυνος συνομιλητής με την ελληνική πολιτεία για όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τους εφοπλιστές να δώσουν πρώτοι εκείνοι το παράδειγμα και να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις συζητήσεις με τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους.
«Σας προσκαλώ να επενδύσετε πρώτοι εσείς στην πατρίδα μας και να δώσετε το έναυσμα της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια κοινότητα, που αναμένει. Σε μία περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία κοινωνικής σταθεροποίησης, το 2017 αναμένεται να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, για να επιστρέψει με τις δικές της δυνάμεις στις αγορές», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στο χρέος και τις συζητήσεις με τους δανειστές, είπε ότι «έφτασε η στιγμή να αναγνωριστεί η προσπάθεια και να υπάρξει η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τα πάντα θα κριθούν κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Δεν υπάρχει λόγος να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα και να παράγεται αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη».
«Η παγκόσμια κρίση και το Brexit αποτελούν ευκαιρία για τον ναυτιλιακό κλάδο στην Ελλάδα, να προσελκύσει επενδύσεις, όπως αναβάθμιση λιμανιών, εκμίσθωση μαρινών, ανάπτυξη κρουαζιέρας και εμβάθυνση της συνεργασίας με την COSCO. Επικροτούμε την επιχειρηματική οξυδέρκεια των Ελλήνων εφοπλιστών», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Με την ιδιωτική ναυτιλία ανοίγονται μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον. Η πολιτεία στέκεται αρωγός και συνταξιδιώτης σε αυτό το ταξίδι, σε τρικυμίες και σε ήρεμες θάλασσες», πρόσθεσε.

Παρουσίες
Τη χθεσινή εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και όπως προαναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Σημίτης, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής , η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Α. Θάνου οι πρώην υπουργοί ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, Μ. Βαρβιτσιώτης, Α. Παπαδόγγονας, βουλευτές, πρέσβεις, επιφανείς προσωπικότητες του ελληνικού πολιτικού, επιχειρηματικού και τραπεζικού χώρου καθώς και πολλοί ξένοι προσκεκλημένοι.

Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την παιδική χορωδία «Μικροί Μουσικοί» του Ωδείου Αθηνών καθώς και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία ερμήνευσε αποσπάσματα από την ελληνική λόγια μουσική. Επίσης, παρακολούθησαν την ταινία «ΕΠΤΑ ΘΑΛΑΣΣΕΣ» της διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδος Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη, η οποία αποτυπώνει το μεγαλείο της ναυτοσύνης και της ναυτιλίας των Ελλήνων στη διεθνή παγκόσμια σκηνή.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.