Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Κουμάνταρος

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Κουμάνταρος

3080
Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Κουμάνταρος

Η ελληνική ναυτιλία έχασε την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 ένα από τα πλέον αξιόλογα μέλη της, τον Γεώργιο Κουμάνταρο. Ο Γεώργιος Κουμάνταρος δεν υπήρξε μόνον ένας από τους πλέον πετυχημένους Έλληνες πλοιοκτήτες των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και ένας μεγάλος φιλάνθρωπος και ευεργέτης.

Ο Γεώργιος Κουμάνταρος με καταγωγή από την πόλη της Σπάρτης ανήκε σε μία ιστορική οικογένεια της Πελοποννήσου, τα μέλη της οποίας ανέπτυξαν πολυσχιδή δράση σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, της πολιτικής αλλά και της τέχνης. Η εφοπλιστική δραστηριότητα των μελών της οικογένειας Κουμάνταρου είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα και ο Γιώργος Κουμάνταρος υπήρξε άξιος συνεχιστής αυτής της ναυτιλιακής παράδοσης.

Ο Γεώργιος Κουμάνταρος ήταν ιδρυτικό μέλος του Ταμείου Πίστεως για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό (Faith-An Endowment for Orthodoxy & Hellenism), μεγάλος ευεργέτης της Εκκλησίας, της Ομογένειας της Αμερικής, αλλά και της γενέτειράς του της Σπάρτης.

Στην πρωτεύουσα της Λακωνίας βρίσκεται η Εθνική Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, η οποία στεγάζεται σε ένα αξιόλογο νεοκλασικό αρχοντικό των αρχών του εικοστού αιώνα. Αποτελεί δωρεά του Γεώργιου Κουμάνταρου και της αδερφής του Ντόλλυς Νικ. Γουλανδρή, προς τιμήν του φιλότεχνου πατέρα τους, Ιωάννη Κουμάνταρου, ο οποίος ονειρευόταν να ιδρύσει Πινακοθήκη στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Οι δημιουργοί της Πινακοθήκης συντήρησαν και ανακαίνισαν ένα αρχοντικό που κτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Όταν το κτήριο ολοκληρώθηκε, δωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη, που ανέλαβε το μουσειολογικό, επιστημονικό και εκθεσιακό του εξοπλισμό, ενώ ο Γεώργιος Κουμάνταρος με την αδελφή του Ντόλλυ προσέφεραν ετησίως επιχορήγηση, η οποία επέτρεψε την απρόσκοπτη λειτουργία της Πινακοθήκης.

Ο Γεώργιος Κουμάνταρος γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1922, αλλά βρέθηκε στην Ελλάδα όπου και έλαβε την εκπαίδευσή του στην Αθήνα (Εκπαιδευτήρια Μακρή). Αναχώρησε από την Ελλάδα το 1941 και έφτασε μέσω Νότιας Αφρικής στην Αργεντινή το 1942. Το 1946 θα αφιχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το 1949 θα ιδρύσει τη ναυτιλιακή εταιρεία Southern Star Shipping Co., της οποίας ήταν πρόεδρος. Το 1951 αποκτά και την αμερικανική υπηκοότητα.

Όμως, πέραν της δραστηριοποίησής του στον χώρο της ναυτιλίας, αξίζει να σημειωθεί ότι το 1962 θα ιδρύσει και μία μη ναυτιλιακή εταιρεία στη Νιγηρία, την Flour Mills of Nigeria PLC, μίας εκ των μεγαλύτερων αλευροβιομηχανιών του κόσμου, ενώ είχε επεκταθεί επιχειρηματικά και σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο λιπασμάτων αλλά και τις εισαγωγές-εξαγωγές τσιμέντου.

Υπήρξε μέλος των διοικητικών συμβουλίων του West of England Ship Owners Mutual Insurance Association και του American Bureau of Shipping, καθώς και πολλών ακόμα τραπεζών και οργανισμών, ενώ ήταν μέλος και αρκετών φιλανθρωπικών οργανισμών αλλά και yacht clubs.

Ο ίδιος, έχοντας μεγάλη αγάπη για την θάλασσα και τον αθλητισμό, είχε κατασκευάσει τέσσερα αγωνιστικά γιοτ με τα οποία είχε επιτύχει πολλές νίκες σε χρόνο ρεκόρ. Κέρδισε τρεις φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα γνωστό ως Maxi Championship και συμμετείχε 25 φορές στους αγώνες της Βερμούδας, γνωστοί ως Bermuda Races, ενώ κέρδισε σε αναρίθμητους τοπικούς αγώνες.

Ανάμεσα στα χόμπι του υπήρξε το τένις, οι τέχνες και η συλλογή έργων τέχνης.

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, ώρα 1 μ.μ., θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία του Γεώργιου Κουμάνταρου. Η ταφή θα γίνει στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών. Παράκληση της οικογένειας, για όσους επιθυμούν, αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές σε μία από τις οργανώσεις: ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS, Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η ΑΡΓΩ», «ΔΕΣΜΟΣ».

Φωτογραφία: Storm Trysail Foundation

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.