Η δημιουργία του ελληνικού Αρχιπελάγους παρουσιάζεται στη Μόσχα

Η δημιουργία του ελληνικού Αρχιπελάγους παρουσιάζεται στη Μόσχα

95
Η δημιουργία του ελληνικού Αρχιπελάγους παρουσιάζεται στη Μόσχα

Η εντυπωσιακή έκθεση που παρουσιάζει την δημιουργία του ελληνικού Αρχιπελάγους και η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρώμη καθώς και Σικάγο, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 στο Πολυτεχνικό Μουσείο της Μόσχας, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Ελλάδας – Ρωσίας.
Τα επίσημη εγκαίνιά της πραγματοποίηθηκαν από την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ η παρουσίαση της έκθεσης αυτής αποτελεί τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια του προγράμματος εορτασμού «Έτος Ρωσίας-Ελλάδας 2016».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου 2017 και αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου πολιτιστικό γεγονός, υψηλής αισθητικής και ποιότητας που προβάλλει με ιδιαίτερο τρόπο, μέσω της γέννησης και εξέλιξης του Αιγαίου, την πολιτισμική ιδιομορφία, τη μοναδικότητα και τη φυσική ομορφιά του Αιγαίου.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες:
«Μνήμες Γαίας: Από την Τηθύ στο Αιγαίο». Η κεντρική αυτή ενότητα παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, στην εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγηίδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του ελληνικού αρχιπελάγους. Τα πανέμορφα νησιά του, τα εντυπωσιακά πελάγη του, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.
«Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα». Το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου χρωστά την ύπαρξή του στα ηφαίστεια, μερικά από τα οποία είναι ακόμα ενεργά, όπως αυτά της Σαντορίνης, της Νισύρου, της Μήλου και των Μεθάνων. Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες, την ηφαιστειότητα, τη σεισμικότητα και τις χθόνιες εκείνες δυνάμεις, που μέσα από συνεχή επανάληψη εκατομμυρίων ετών δημιούργησαν το ιστορικό αρχιπέλαγος.
«Γαία: Από τον μύθο στην επιστήμη». Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζεται η εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμυρίων ετών. Πλήθος φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων, εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό ανέγγιχτο από το χρόνο.

photo6

photo4

photo3

photo8

Φωτό: aegeon.org.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.