Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2016 SAFETY4SEA Conference and Awards

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2016 SAFETY4SEA Conference and Awards

460
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2016 SAFETY4SEA Conference and Awards
Οι βραβευθέντες SAFETY4SEA

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2016 SAFETY4SEA Conference and Awards την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου προσελκύοντας 900 συνέδρους από 25 χώρες και 400 οργανισμούς. Έξι πάνελ αποτελούμενα από 18 ειδικούς εστίασαν στις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την ασφάλεια, την πρόληψη της απώλειας, την έρευνα των ναυτικών ατυχημάτων και το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στη θάλασσα και τη ξηρά.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την SQE4SEA με χορηγούς τις εταιρείες ABS, American Club, Arcadia Shipmanagement Co Ltd, Blank Rome LLP, Capital Ship Management Corp, CHALOS & Co PC, Diaplous Maritime Services, DNV GL, Dorian LPG, Fike Safety Technology, Hellenic Mutual War Risks Club, INSB Class, MacGregor, Magsaysay People Resources Corporation, Marita Hellas, Marshall Islands Registry, Norsafe Group, RISK4SEA, SQE ACADEMY, SKILL4SEA, SQE MARINE, T&T SALVAGE, UK P&I Club. Μεγάλος χορηγός επικοινωνίας ήταν η NAFTEMPORIKI.
Επιπλέον, η εκδήλωση είχε την υποστήριξη των AMMITEC, Apostleship of the Sea, Chios Marine Club, ECOMASYN, EΛΙΝΤ, HEMEXPO, Human Rights at Sea, Piraeus Marine Club, PEPEN, Piraeus Association for Maritime Arbitration, Technological Foundation Institute of Athens, University of the Aegean, WIMA, WISTA Hellas, Yatch Club of Greece.
Η απονομή των πρώτων βραβείων SAFETY4SEA πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση του συνεδρίου SAFETY4SEA στο πλαίσιο της βράβευσης βέλτιστων ναυτιλιακών πρακτικών που αφορούν την αριστεία, την πρωτοβουλία και την εκπαίδευση. Οι νικητές των 2016 SAFETY4SEA βραβείων ήταν:
H Neda Maritime η οποία διακρίθηκε στην κατηγορία SAFETY4SEA Excellence Award (χορηγία της MacGregor) λόγω της υπεροχής που επέδειξε στην ενίσχυση της ασφάλειας υπερβαίνοντας το μέσο όρο. Άλλοι υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν οι: DNV GL, EMSA, Mitsui OSK Lines και UK P&I Club.
Η Fike η οποία διακρίθηκε στην κατηγορία SAFETY4SEA Initiative Award (χορηγία της INSB) για τις πρωτοβουλίες που προάγουν την ασφάλεια και αειφορία στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Άλλοι υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν οι: ISWAN, Medassist, SOS Campaign και Setel Hellas.
Η Magsaysay People η οποία διακρίθηκε στην κατηγορία SAFETY4SEA Training Award (χορηγία της Dorian) λόγω των επιτευγμάτων στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στη θάλασσα και τη ξηρά. Άλλες υποψηφιότητες για τη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν: Angelicoussis Shipping Group, Hellenic Naval Academy, LR Marine Training και Videotel.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ Απόστολος Μπελόκας, ως Επιμελητής του Συνεδρίου, τόνισε ότι ο βασικός στόχος της κοινοφελούς εκδήλωσης είναι η ενίσχυση της Ασφάλειας με την ενημέρωση και προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για αειφόρο ανάπτυξη στον κλάδο της Ναυτιλίας.
Οι παρουσιάσεις έλαβαν χώρα σε έξι πάνελ ως εξής:
Πάνελ πρώτο: Προοπτικές ασφάλειας Ι
• Ο κ Απόστολος Μπελόκας, SAFETY4SEA, άνοιξε τη συνεδρίαση της εκδήλωσης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για την Επιχειρηματική και Κοινωνική Ευθύνη καθώς και την καινοτόμο πλατφόρμα RISK4SEA.
• Ο κπτ. Απόστολος Σκεμπές, Arcadia Shipmanagement, παρουσίασε μέτρα για διατήρηση και ενίσχυση της ασφάλειας.
• Ο κ. Ιάσωνας Στεφανάτος, DNV GL, επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας του DNV GL της σχετικής με τo επίπεδο ασφαλείας στην ελληνική ναυτική κοινότητα.
• O κ. Παναγιώτης Νικητέας, Anangel Maritime Services, περιέγραψε τη σχέση που έχουν μεταξύ τους οι ακόλουθοι σημαντικοί παραγόντες για την ναυτιλία: Ασφάλεια στη θάλασσα, Συμμόρφωση με τους κανονισμούς και Συμπεριφορά πληρωμάτων.
Πάνελ δεύτερο: Προοπτικές ασφάλειας ΙΙ
• Ο κ. Γεώργιος Γάιτας, CHALOS & Co Law Firm, αναφέρθηκε στις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των APPS MARPOL υποθέσεων.
• Ο κ. Στέφανος Ρουλάκης, Blank Rome, εξήγησε τους τρόπους αντιμετώπισης των θαλάσσιων ατυχημάτων και ανέλυσε τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και τους κινδύνους των ποινικών διώξεων.
• Ο κ. Σπυρίδων Κωστόπουλος, ABS, έδωσε μια παρουσίαση σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα ασφάλειας.
Πάνελ τρίτο: Πρόληψη της Απώλειας
• Ο κ. Ηλίας Ψύλλος, Τ&Τ Salvage, αναφέρθηκε σε περιστατικά με υγροποίηση φορτίων που περιείχαν νικέλιο καθώς και σε τρόπους διαχείρισης της απώλειας.
• Ο κ. Cedric Chatteleyn, Thomas Miller, παρουσίασε τις προκλήσεις που περιλαμβάνει η επαλήθευση του βάρους των εμπορευματοκιβώτιων.
• Ο κ. Rick Jeffress, Fike Corporation, εξήγησε τρόπους ελαχιστοποίησης του κινδύνου πυρκαγιάς στα πλοία.
Πάνελ τέταρτο: Πρόληψη της Απώλειας
• Ο κ. Mark Bull, Trafalgar Navigation, υπογράμμισε την ανάγκη για εστίαση της προσοχής στα καθήκοντα του πλήρωματος της γέφυρας των πλοίων για την αποφυγή ατυχημάτων.
• Ο κ. Danielle Centeno, American Club, ανέλυσε τους κινδύνους που προκύπτουν από την εσφαλμένη χρήση του ECDIS.
• Ο κ. Στέλλιος Μπέλλας, HBMCI, εστίασε την παρουσίαση του στο ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στα ναυτικά ατυχήματα.
Πάνελ πέμπτο: Ασφάλεια και πειρατεία
• Ο κ Απόστολος Μπελόκας, SAFETY4SEA, περιέγραψε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εφαρμογής του κώδικα ISPS τα τελευταία δώδεκα χρόνια που έχει μπει σε ισχύ.
• Ο κ. Δημήτρης Μανιάτης, Diaplous Maritime Services, παρουσίασε μια επισκόπηση της κατάστασης της πειρατείας στην Ανατολική και Δυτική Αφρική.
• Ο κ.Rod Lingard, Thomas Miller War Risks Services, εξήγησε γιατί οι απαγωγές για λύτρα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό στον Κόλπο της Γουινέας.
Πάνελ έκτο: Το Ανθρώπινο Στοιχείο στη Ναυτιλία
• Ο κ Marlon Rono, Magsaysay People, υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των πληρωμάτων για τη σωστή διαχείριση των πλοίων και τη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς.
• Ο κ. Adam Lewis, IMEC, έδωσε μια παρουσίαση σχετικά με την πρόσληψη και κατάρτιση της επικαλούμενης γενιάς ‘Ζ’.
• Ο κ. Michael Røssland, Norsafe Academy, έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εκδήλωσης εστιάζοντας στις νέες απαιτήσεις SOLAS τις σχετικές με τις σωσίβιες λέμβους.
Στο τέλος κάθε μέρους ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους ομιλητές και το κοινό.
Τέλος, ο Επιμελητής του SAFETY4SEA συνεδρίου, κ. Απόστολος Μπελόκας, ευχαρίστησε τους συνέδρους για τη συμμετοχή τους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ομιλητές, τους υποστηρικτές, τους χορηγούς και την οργανωτική ομάδα του συνεδρίου, για την άριστη συνεισφορά τους στην επίτευξη των στόχων του συνεδρίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.