Επίσκεψη εκπαιδευτικής φρεγάτας «ARA LIBERTAD» στην Ελλάδα

Επίσκεψη εκπαιδευτικής φρεγάτας «ARA LIBERTAD» στην Ελλάδα

340
Επίσκεψη εκπαιδευτικής φρεγάτας «ARA LIBERTAD» στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, η πρεσβεία της Αργεντινής στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον πλοίαρχο Ignacio Martin Errecaborde, παρέθεσαν δεξίωση στη φρεγάτα «Libertad».

Το εκπαιδευτικό πλοίο του Ναυτικού της Αργεντινής, φρεγάτα «Libertad» βρίσκεται την Ελλάδα ως ένδειξη της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, από 3 έως 7 Σεπτεμβρίου, στο 45ο εκπαιδευτικό του ταξίδι.

Φέτος που συμπληρώνεται η 200η επέτειος από την ανεξαρτησία της Αργεντινής Δημοκρατίας, η Φρεγάτα «Libertad» θα πραγματοποιήσει το «Ταξίδι της Διακοσαετίας» μεταφέροντας ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας στον κόσμο.

Οι 196 ημέρες μακράς διαδρομής σε 10 χώρες ξεκίνησαν στις 23  Απριλίου, όταν το πλοίο αναχώρησε από το Μπουένος Άιρες, Αργεντινή. Πριν φτάσει στην Ελλάδα (Πειραιά και Ύδρα) το πλοίο επισκέφθηκε το Ρεσίφε (Βραζιλία), την Βαλτιμόρη, το Nόρφολκ και την Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), το Άμστερνταμ (Ολλανδία), την Μπουλόν Συρ Μερ και την Βρέστη (Γαλλία), το Λίβερπουλ (Ηνωμένο Βασίλειο), το Δουβλίνο (Ιρλανδία), τη Φερόλ (Ισπανία), την Τουλόν (Γαλλία) και την Τσιταβέκια (Ιταλία), ενώ Θα συνεχίσει στο Κάντις (Ισπανία), το Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία) και το Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη), επιστρέφοντας στο Μπουένος Άιρες στις 5 Νοεμβρίου.

Ταξιδεύει υπό την πλοιαρχία του Ignacio Martin Errecaborde με 350 άτομα πλήρωμα επί του σκάφους, εκ των οποίων το 20% είναι γυναίκες.

Κατά την παραμονή της φρεγάτας στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν εθιμοτυπικές επισκέψεις, δεξιώσεις επί του πλοίου, πολιτιστικές επισκέψεις και φιλικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ των ναυτικών δοκίμων των δύο χωρών.

Η φρεγάτα θα αναχωρήσει για την  Ύδρα την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, όπου θα αποτίσει φόρο τιμής στους Ελληνικής καταγωγής ναυτικούς Σαμουήλ Σπύρου και Νικόλα Χόρχε (Κολμανιάτη), οι οποίοι έλαβαν μέρος και αγωνίστηκαν στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Αργεντινής πριν από δύο αιώνες. Μια τελετή κατάθεσης στεφάνου θα λάβει χώρα στο μνημείο του Νικόλα Χόρχε (Κολμανιάτη), το οποίο έχει ανεγερθεί στο λιμάνι του νησιού, και ακολουθεί ακαδημαϊκή εκδήλωση στο Μουσείο και Ιστορικό Αρχείο της Ύδρας.

Η Φρεγάτα A.R.A. «Libertad» χτίστηκε το 1956 και τέθηκε σε υπηρεσία το 1963, έχει μήκος 103,70 μέτρα και 27 πανιά. Το Ακρόπρωρό της αντιπροσωπεύει τη Δημοκρατία και την ριζωμένη αίσθηση της ελευθερίας της. Περισσότεροι από 11.000 αξιωματικοί του ναυτικού έχουν εκπαιδευτεί επί του σκάφους. Από το 1963, η «Πρέσβειρα των Θαλασσών» (έτσι όπως είναι γνωστή), έχει καλύψει πάνω από 800.000 ναυτικά μίλια και επισκέφθηκε πάνω από 500 λιμάνια σε 60 χώρες. Το 2008 γύρισε όλο τον κόσμο για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Η τελευταία φορά που η Φρεγάτα A.R.A «Libertad» επισκέφθηκε την Ελλάδα ήταν σχεδόν πριν από 20 χρόνια, το 1997.

Έχει βραβευθεί διεθνώς και έχει κερδίσει μια σειρά από σημαντικά τρόπαια, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Μεταλλίου το 1966, καθιέρωσε επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ για τον γρηγορότερο διάπλου Βορείου Ατλαντικού –το οποίο κατέχει μέχρι σημέρα- καλύπτοντας 2.058 μιλίων από το Ακρωτήριο Ρέις (Καναδάς) στη γραμμή Δουβλίνο / Λίβερπουλ σε μόλις οκτώ ημέρες και 12 ώρες.

Μπορείτε να απολαύσετε μία εικονική περιήγηση 360º στο εσωτερικό του πλοίου εδώ .

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.