Με νέα πολεμικά σκάφη η Νιγηρία επιχειρεί να καταπολεμήσει την πειρατεία

Με νέα πολεμικά σκάφη η Νιγηρία επιχειρεί να καταπολεμήσει την πειρατεία

147
Με νέα πολεμικά σκάφη η Νιγηρία επιχειρεί να καταπολεμήσει την πειρατεία

Το Πολεμικό Ναυτικό της Νιγηρίας την περασμένη Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση στο Λάγος παρουσίασε τα νέα αποκτήματά του. Πρόκειται για 39 μικρές κανονιοφόρους καθώς και 45 επιχειρησιακά οχήματα που στόχο έχουν να ενισχύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης του προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι για καταπολέμηση της θαλάσσιας εγκληματικότητας στις ακτές και τα χωρικά ύδατα της χώρας, με την έμφαση σε πρώτη φάση να δίνεται στην επιτήρηση του Δέλτα του Νίγηρα.
Η έμφαση στο Δέλτα του Νίγηρα δίνεται εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων πειρατών αλλά και ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων, με την πλέον επικίνδυνη εξ αυτών την «Niger Delta Avengers», σε χερσαίες αλλά και θαλάσσιες εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας «Niger Delta Avengers» εξέφρασαν μέσω του Twitter την απόφασή τους να μην αποδεχτούν την πρόταση της νιγηριανής κυβέρνησης για διάλογο, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν την δράση τους.
Κατά την τελετή παραλαβής των πολεμικών σκαφών ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μοχάμεντ Νταν-Άλι τόνισε ότι αυτά έχουν εφοδιαστεί με τα κατάλληλα όπλα, ενώ διαθέτουν και αντιβαλλιστική προστασία, κάτι που βελτιώνει την απόδοσή τους.
Ο υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι οι προκλήσεις για την ασφάλεια της χώρας απαιτούν όχι μόνο ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και ενίσχυση των υλικών πόρων, κάτι που πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο στενό ασφυκτικό πλαίσιο των δημόσιων οικονομικών.
Να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη, το Πολεμικό Ναυτικό της Νιγηρίας μετά από σχετική ενημέρωση από το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (IMB), ματαίωσε τα σχέδια μίας ακόμα πειρατικής επίθεσης εναντίον του πλοίου γενικού φορτίου «Vectis Osprey», υπό βρετανική σημαία, που βρισκόταν λίγο έξω από τον τερματικό σταθμό Bonny Terminal.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/MARK R. CRISTINO

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.