Συνεργασία Πολωνίας και Ιράν στους τομείς ναυπήγησης πλοίων και διύλισης πετρελαίου

Συνεργασία Πολωνίας και Ιράν στους τομείς ναυπήγησης πλοίων και διύλισης πετρελαίου

51
Συνεργασία Πολωνίας και Ιράν στους τομείς ναυπήγησης πλοίων και διύλισης πετρελαίου

Στα μέσα Ιουλίου σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Mateusz Morawiecki είχε δηλώσει την πίστη του στην δυνατότητα ανασυγκρότησης της πολωνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, με λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων που θα την καταστήσουν εκ νέου ανταγωνιστική και άρα ελκυστική. Και καθώς φαίνεται οι ενέργειες της πολωνικής κυβέρνησης έχουν αρχίσει και φέρνουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα στα τέλη Ιουλίου υπεγράφη μεταξύ της κρατικής ναυπηγοεπισκευαστικής εταιρείας Nauta, που ανήκει στο πολωνικό δημόσιο, συμφωνία συνεργασίας με την Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL). Η συμφωνία προβλέπει τόσο νέες ναυπηγήσεις αλλά και επισκευές πλοίων που ανήκουν στο στόλο του Ομίλου IRISL. Περισσότερες πληροφορίες για το τι προβλέπει επακριβώς η συμφωνία θα ανακοινωθούν επισήμως στις αρχές του φθινοπώρου, και αφού πρώτα ολοκληρώσουν τις μεταξύ τους συζητήσεις τα τεχνικά κλιμάκια των δύο μερών.
Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον του Ομίλου IRISL δεν περιορίζεται μόνο στη ναυπηγοεπισκευαστική εταιρεία Nauta, αλλά αφορά και στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις σε Γκντίνια και Γκντανσκ.
Βέβαια, πέραν των ναυπηγήσεων ή επισκευών πλοίων, εκτιμάται πως Τεχεράνη και Βαρσοβία σχεδιάζουν την αναθέρμανση των οικονομικών τους σχέσεων με ενίσχυση των εισαγωγών πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου από το Ιράν -το πρώτο φορτίο ιρανικού πετρελαίου αναμένεται να φτάσει σύντομα στο Γκντανσκ- ενώ από την πλευρά της η Βαρσοβία μπορεί να εξάγει βιομηχανικά αγαθά αλλά και τεχνογνωσία στους τομείς της μεταποίησης αγαθών και οργάνωσης και κατασκευής βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ/ADAM WARZAWA POLAND OUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.