Τιμή στον Απόστολο Μαγκούρα και τους άδικα διωκόμενους ναυτικούς

Τιμή στον Απόστολο Μαγκούρα και τους άδικα διωκόμενους ναυτικούς

306
Τιμή στον Απόστολο Μαγκούρα και τους άδικα διωκόμενους ναυτικούς

Εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Εταίρων της Ναυτιλίας και της ECSA, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF), επισκέφθηκαν τον άτυχο πλοίαρχο του Prestige καπτ. Απόστολο Μαγκούρα. Η επίσκεψη στον Απόστολο Μαγκούρα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας του Ναυτικού και είχε ιδιαίτερη σημασία για έναν άδικα ταλαιπωρημένο, αλλά όχι ξεχασμένο, ναυτικό.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Prestige, το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε τον καπτ. Μαγκούρα σε δύο χρόνια φυλάκισης για «αμέλεια με αποτέλεσμα την καταστροφική ζημία του περιβάλλοντας». Με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο στη Μαδρίτη αναίρεσε την προηγούμενη απόφαση του τοπικού Δικαστηρίου της Λα Κορούνια, το οποίο είχε απαλλάξει τον κατηγορούμενο από κάθε κατηγορία.

Οι κοινωνικοί εταίροι επισκέφθηκαν τον καπτ. Απόστολο Μαγκούρα την παραμονή της Ημέρας του Ναυτικού στις 25 Ιουνίου 2016 για να εκφράσουν την υποστήριξή τους μετά την καταδίκη του και να υποστηρίξουν τόσο στον ίδιο όσο και στις δημόσιες δηλώσεις τους στα ΜΜΕ ότι οι ναυτικοί δεν πρέπει να υπόκεινται σε άδικες και αδικαιολόγητες δοκιμασίες και διώξεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου της ECSA Tim Springett επισήμανε ότι «Επιμένουμε στην εξασφάλιση της δίκαιης μεταχείρισης των ναυτικών σε οποιοδήποτε θαλάσσιο ατύχημα και στεκόμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση των ναυτικών».

Η υπόθεση του Απόστολου Μαγκούρα αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα ισχυρότατο επιχείρημα για την εφαρμογή και την τήρηση των κοινών κατευθυντήριων γραμμών της ΔΟΕ / ΔΝΟ για την δίκαιη μεταχείριση των ναυτικών ως προς τα θαλάσσια ατυχήματα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.