Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων συζητά για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων συζητά για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

264
Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων συζητά για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Αντιπροσωπεία της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Κερκύρας, Σπύρο Στεφανίδη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Κέρκυρα.
Πιο συγκεκριμένα συζητήθησαν:
Οι υποδομές και οι ευκολίες εξυπηρέτησης των κρουαζιεροπλοίων και των με αυτά διακινουμένων επιβατών – τουριστών, ύστερα από την ολοκλήρωση του τελευταίου έργου επέκτασης του προβλήτα κρουαζιεροπλοίων κατά 400μ., ο οποίος, μαζί με τις άλλες υποδομές, προσφέρει δυνατότητα εξυπηρέτησης 7 κρουαζιεροπλοίων ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα και με την κίνηση του 2015, που ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, όλα τα κρουαζιερόπλοια εξυπηρετούνται στα κρηπιδώματα και δεν θα υπάρχει ανάγκη να παραμένουν στα αγκυροβόλια. Διαπιστώθηκε ότι, στις προθέσεις και στους σχεδιασμούς προγραμμάτων έργων του λιμένος, από πλευράς Διοίκησης και προσωπικά κ. Προέδρου, είναι πάντα η διαπλάτυνση του προβλήτα από τα 12 στα 40μ., έργο το οποίο δεν είναι εύκολο στην παρούσα φάση, λόγω του σοβαρού οικονομικού κόστους. Ο Πρόεδρος ετόνισε ότι, στις προθέσεις των είναι η προμήθεια ειδικού οχήματος shuttle bus, αμφίδρομου, το οποίο θα μπορεί να κινείται καθ’ όλο το νέο μήκος κρηπιδώματος του προβλήτα, ώστε να παραλαμβάνει απ’ ευθείας από τα σημεία αποβίβασης τους επιβάτες – τουρίστες και να μην χρειάζεται να κινούνται αυτοί πεζοί στο τερματικό σημείο του παλιού προβλήτα, όπου τα σημερινά shuttle busses σταθμεύουν για την επιβίβαση.
Η ανάπτυξη του home porting. Επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του Οργανισμού Λιμένος και προσωπικά του Προέδρου για κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να συνδράμει στην ανάπτυξη του home porting, με τα γνωστά επιπρόσθετα οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία του νησιού. Αντηλλάγησαν απόψεις στο θέμα αυτό και κατεγράφησαν τα στοιχεία εκείνα που επιβάλλεται να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, πρώτα από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και κατά δεύτερον από την κεντρική Διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι που θα οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Θέματα ασφαλείας – maritime security. Στις εγκαταστάσεις και στον λιμενικό χώρο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κρουαζιέρα, τηρούνται μέτρα που προβλέπονται από τον Δ.Σ. ISPS για το maritime security. Από πλευράς Προέδρου του Οργανισμού επισημάνθηκε ότι, το ευαίσθητο αυτό μέρος παρακολουθείται στενά και στις προθέσεις τους είναι να εξασφαλίζονται όλες οι αναγκαίες υποδομές και να υπάρχουν σχεδιασμοί, ανάλογα με την παρουσιαζόμενη κίνηση στο λιμάνι.
Σύστημα VTS. Έγινε εκτενής αναφορά στην εδώ και αρκετό καιρό μη λειτουργία του συστήματος, το οποίο εξυπηρετεί τον έλεγχο της θαλάσσιας κυκλοφορίας στον ευρύτερο ανατολικό θαλάσσιο χώρο της Κέρκυρας. Αντηλλάγησαν απόψεις και συμφωνήθηκε όπως γίνουν και από τις δύο πλευρές οι σχετικές παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία του συστήματος – Vessel Traffic System.
Εξασφάλιση πιστώσεων για εκτέλεση παρουσιαζόμενων κατά καιρούς αναγκαίων έργων. Έγινε αναφορά στα προγράμματα ΕΣΠΑ και συμφωνήθηκε όπως γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις με την Περιφέρεια και τους άλλους φορείς, προκειμένου να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες για εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων.
Διαπιστώθηκε η εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης της αιθούσης επιβατών – passengers terminal – ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα η διακίνηση των επιβατών – τουριστών, καθώς και ο έλεγχος για το maritime security.
Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, υπήρξε διαβεβαίωση και από τις δύο πλευρές ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία, για την επίτευξη των κοινών στόχων.
Η αντιπροσωπεία της Ενώσεως εξέφρασε την ικανοποίηση της προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος, σχετικά με τις πρωτοβουλίες του και τις ενέργειες, όσον αφορά την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στην κρουαζιέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.