Τι ειπώθηκε στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής

Τι ειπώθηκε στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής

459
Τι ειπώθηκε στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα με την παρουσία 500 και πλέον στελεχών του εφοπλισμού, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των ασφαλιστικών και ναυλομεσιτικών ενώσεων, καθώς και φορέων και διεθνών οργανισμών διεξάγονται οι εργασίες του 2ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής με θέμα «Τέσσερις προκλήσεις για τη ναυτιλία: απασχόληση, περιβάλλον, χρηματοδότηση, ναυτιλιακό κέντρο Πειραιά».
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», Γιάννης Περλεπές αναφέρθηκε στην «πολύπλευρη συνεισφορά της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία», καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αφορά επενδύσεις που πραγματοποιούν στη χώρα σε διάφορες δραστηριότητες και όχι μόνο στον κλάδο τους» και συνεπώς, είναι αναγκαιότητα και ευθύνη μας να αναδεικνύουμε τις επιτυχίες της και να παρέχουμε τη δυνατότητα στους εκπροσώπους της να ακούγεται η φωνή τους.»
Η πρόεδρος της εφημερίδας, Ειρήνη Αθανασιάδου στο καλωσόρισμά της αναφέρθηκε στις «καταιγιστικές εξελίξεις τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή ναυτιλία» που σημειώθηκαν στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από το προηγούμενο ναυτιλιακό συνέδριο της Ναυτεμπορικής, συνέδριο που τείνει να γίνει θεσμός.
«Η ναυτιλία των Ελλήνων ήταν, είναι και θα παραμείνει πρώτη στην παγκόσμια ναυτιλιακή αρένα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Ε. Βενιάμης στο χαιρετισμό του επισημαίνοντας ότι «είναι ύψιστη υποκρισία των ευρωπαϊκών ελεγκτικών οργάνων να καταγγέλλουν το ελληνικό φορολογικό σύστημα, το οποίοι οι ίδιοι ακολούθησαν ως μοντέλο για να σώσουν την ευρωπαϊκή ναυτιλία και να μην ακολουθήσει τη μοίρα της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας.
«Το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι το φορολογικό μας καθεστώς είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό κατέπεσε όταν παραθέσαμε στην Πολιτεία συγκριτικά οικονομική στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο πιο ακριβή είναι η φορολόγηση του πλοίου και της διαχείρισής του στην Ελλάδα, ειδικά με τον εθελοντικό διπλασιασμό της φορολογίας», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομίας , Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης επισήμανε την ανάγκη «μιας ισχυρής μεταστροφής σε αύξηση των επενδύσεων» χαρακτηρίζοντας «σημαντικό παράγοντα» το προωθούμενο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «πολύ θετικότερο από αυτό που είχε προβλεφθεί» τον απολογισμό από τα capital controls και εξέφρασε την «ισχυρή πεποίθηση ότι το 2016 θα καταγράψει σημαντικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης».
Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των μεγάλων τομών που έχει ανάγκη ο τόπος, προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ενδεικτικά, παρέθεσε τα εξής:
Αναπτυξιακός νόμος
Διαχείριση του ΕΣΠΑ
Εξορθολογισμός των δημοσίων συμβάσεων
Ίδρυση ενός νέου ταμείου που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ
Απλοποίηση των αδειοδοτήσεων
«Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί βασικό και θεμελιώδη κλάδο της οικονομίας μας, τον οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 2ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής.
«Επί σειρά ετών ακούμε για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών βάσει των οποίων έχουν διάφορα προνόμια», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ βολικό ιδεολογικό σχήμα στην Ελλάδα να είναι κακοί οι εφοπλιστές που γλιτώνουν τους φόρους».
Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι πολλά από τα εγχώρια επιχειρήματα για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών υιοθετήθηκαν από την τρόικα εξολοκλήρου και χρησιμοποιήθηκαν ως μοχλός πίεσης από ανταγωνιστές μας μέσα στην Ευρώπη. «Τη στιγμή που η τρόικα ζητούσε αλλαγές στη φορολογική αντιμετώπιση του ελληνικού εφοπλισμού, την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωνε δεκάδες φορολογικές απαλλαγές για όσους ασχολούνται με τον εφοπλισμό στη Γερμανία», σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε στην «ανάγκη να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ της ελληνικής Πολιτείας, του εφοπλισμού και των συνδικαλιστικών σωματείων για την πρόσληψη Ελλήνων ναυτικών στα πλοία, ενώ τόνισε ότι η Ν.Δ. υποστηρίζει αναφανδόν τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών».
Στην ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε ότι «το κράτος είναι σταθερά προσανατολισμένο στην υποστήριξη της ναυτιλίας». Δεν χρειάζεται να έχουμε μια διαρκή αντιδικία αν η κότα γέννησε το αβγό ή το αβγό την κότα. Δεν ισχύει ότι η ελληνική ναυτιλία προχώρησε μόνη της και το κράτος δεν υπήρχε, υπήρχε το κράτος και τη στήριξε», πρόσθεσε.
Ο κ. Δρίτσας είπε ακόμη ότι καλούμαστε σήμερα να επιβεβαιώσουμε ότι η ναυτιλία είναι μια εθνική βιομηχανία και συμπλήρωσε πως η μοναδικότητά της συγκροτείται κυρίως από το ανθρώπινο δυναμικό και από την τεχνογνωσία που αναπτύσσει και αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ανανεωθεί ποιοτικά και αριθμητικά το ανθρώπινο δυναμικό της ναυτιλίας, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, ενώ ανέφερε ότι η ναυτική εκπαίδευση πρέπει να παίξει τεράστιο ρόλο και προς αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση κάνει πολύ συστηματικές προσπάθειες».
Η βασική θεματολογία του συνεδρίου αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες:
Ναυτιλία και Απασχόληση: η συμβολή της ναυτιλίας στη μείωση της ανεργίας
Οι σκόπελοι που αντιμετωπίζει η ναυτιλία: ο παγκόσμιος χαρακτήρας της ναυτιλίας, το ανταγωνιστικό διεθνές πλαίσιο λειτουργίας της και οι κανονιστικές ρυθμίσεις
Τάσεις και προβλέψεις: η πορεία των ναυλαγορών, η χρηματοδότηση της ναυτιλίας από τα πιστωτικά ιδρύματα και εναλλακτικές πηγές, η τεχνολογία και η καινοτομία στην υπηρεσία της ναυτιλίας
Το ναυτιλιακό κέντρο του Πειραιά: η ακτοπλοΐα, η κρουαζιέρα, η ναυπηγοεπισκευή, οι ναυλομεσίτες, οι ασφαλιστές, η λιμενική βιομηχανία
Το Συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του European Community Shipowners’ Association (ECSA) και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Specialized Media Sponsor Ναυτικά Χρονικά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.