Ο γαλλικός όμιλος CMA CGM επιτυγχάνει σημαντική μείωση εκπομπών C0₂

Ο γαλλικός όμιλος CMA CGM επιτυγχάνει σημαντική μείωση εκπομπών C0₂

163
Ο γαλλικός όμιλος CMA CGM επιτυγχάνει σημαντική μείωση εκπομπών C0₂

Ο γαλλικός όμιλος CMA CGM, η 3η μεγαλύτερη στον κόσμο ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανακοίνωσε ότι κατά την διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών έχει πετύχει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (C0₂) του στόλου της σε ποσοστό 50%.
Σήμερα, ένα εμπορευματοκιβώτιο εκπέμπει περίπου 60 γραμμάρια C0₂ ανά διανυόμενο χιλιόμετρο, ενώ το 2005 το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 120 γραμμάρια. Στον αντίποδα τα πλέον αποδοτικά πλοία της CMA CGM εκπέμπουν 37 γραμμάρια C0₂ ανά μεταφερόμενο εμπορευματοκιβώτιο. Χαρακτηριστικά το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM Bougainville μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 200.000 τόνους εμπορευμάτων σε περίπου 18.000 εμπορευματοκιβώτια.
untitled
Η καινοτομία αποτελεί για τον γαλλικό όμιλο σημαντική κινητήριo δύναμη για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του στόλου του. Ο όμιλος επενδύοντας σε βελτίωση της υδροδυναμικής και του σχεδιασμού των πλοίων του έχει καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων και κατά συνέπεια τις εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα.
Να σημειωθεί ότι ο CMA CGM σχεδιάζει και χρησιμοποιεί νέα εμπορευματοκιβώτια φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία επιτρέπουν μείωση έως και δύο τόνων του καυσίμου που καταναλώνεται ανά ημέρα, και ως εκ τούτου επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τρεις έως και έξι τόνους.
Επιπλέον, ο CMA CGM έχει επενδύσει σε 30.000 εμπορευματοκιβώτια-ψυγεία (reefers) με χαμηλής κατανάλωσης κινητήρες που πετυχαίνουν μείωση του κόστους για ηλεκτρική ενέργεια και μείωση της κατανάλωσης καυσίμου μέχρι και τρεις φορές σε σχέση με τα συνήθη επίπεδα.
Τέλος να αναφερθεί ότι ο CMA CGM υπήρξε ο πρώτος ναυτιλιακός όμιλος που αποφάσισε να επενδύσει σε εμπορευματοκιβώτια με δάπεδα κατασκευασμένα από μπαμπού, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την χρήση ξύλου από πολύτιμα τροπικά είδη, ενώ έχει βελτιώσει σημαντικά και τις τεχνικές ιδιότητες των εμπορευματοκιβωτίων, που βοηθούν στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
1

Φωτό: ΑΠΕ/ALEX HOFFORD

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.