Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Λιβερίας

Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Λιβερίας

58
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Λιβερίας

Η αμερικανική εταιρεία κολοσσός του πετρελαίου ExxonMobil ανακοίνωσε τα σχέδιά της για έναρξη γεωτρήσεων στη Λιβερία, οδηγώντας την πρόεδρο της χώρας, Ellen Johnson Sirleaf, να σημειώσει με έμφαση ότι η απόφαση της ExxonMobil καταδεικνύει τις καλές πλέον προοπτικές που έχει η χώρα να επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης μετά την επιδημία του ιού Έμπολα.
Η Λιβερία δεν παράγει προς το παρόν πετρέλαιο, αλλά ακολουθώντας το παράδειγμα της Γκάνας και της Νιγηρίας προχώρησε σε οριοθέτηση θαλάσσιων οικοπέδων για εξόρυξη πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου.
Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της ExxonMobil για τη Λιβερία και την Ακτή του Ελεφαντοστού, Steven Buck, μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της χώρας στόχος της εταιρείας είναι η έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 13 μέχρι τα τέλη του 2016 ή το αργότερο στις αρχές του 2017. Στον αρχικό σχεδιασμό περιλαμβανόταν η έναρξη των γεωτρήσεων ήδη από το 2013, αλλά το ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα υποχρέωσε την εταιρεία σε χρονική μετάθεση των σχεδίων της.
Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τη λήξη της μετάδοσης του ιού στη Λιβερία στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την επιδημία να έχει προκαλέσει το θάνατο 4.800 ανθρώπων επί 10.600 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.