Το Λιμενικό Σώμα απαντά για τις καταγγελίες προσφύγων

Το Λιμενικό Σώμα απαντά για τις καταγγελίες προσφύγων

147
Το Λιμενικό Σώμα απαντά για τις καταγγελίες προσφύγων

Με αφορμή την ανάρτηση στο διαδίκτυο δημοσιευμάτων και οπτικοακουστικού υλικού ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, αναφορικά με καταγγελίες προσφύγων σε βάρος στελεχών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. για ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά, από το αρχηγείο Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., μας γνωστοποιήθηκαν τα ακόλουθα:
α) Οι ισχυρισμοί περί ‘κακομεταχείρισης’, ‘επαναπροώθησης’ και ‘εγκατάλειψης κινδυνευόντων προσώπων στη θάλασσα’, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και εξετάζονται με δεδομένο ότι οι καταγγελλόμενες πράξεις:
ουδόλως υφίστανται σαν επιχειρησιακή πρακτική κάθε στελέχους του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο σε ανάλογες δράσεις
δεν συνάδουν με την πολιτειακή αποστολή του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, το ήθος, τον ανθρωπισμό και τον επαγγελματισμό των στελεχών του Σώματος που έχει πάντοτε επιδειχθεί σε όλο το φάσμα διαχείρισης των περιστατικών εισόδου μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στη χώρα μας
είναι καταφανώς αντίθετοι με πάγιες και αταλάντευτες εντολές και οδηγίες του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών
β) Οι ισχυρισμοί αυτοί ελέγχονται ως προς τη βασιμότητά τους προκειμένου, εφόσον ευσταθούν, να επιβληθούν στους παραβάτες αυστηρές κυρώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρούμε ότι τέτοια δημοσιεύματα και ισχυρισμοί υποβαθμίζουν το σοβαρό ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στη διάσωση και αρχική υποδοχή των προσφύγων – μεταναστών, διαχειριζόμενο από τις αρχές του έτους περισσότερους από 260.000 υπηκόους τρίτων χωρών και επωμιζόμενο τη διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης και μεταναστευτικής ροής. Παράλληλα, προκαλούν εύλογα την υπόνοια ότι έχουν ως στόχο να πλήξουν το κύρος του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και το ηθικό των στελεχών του, δημιουργώντας στρεβλές και άδικες εντυπώσεις εναντίον του προσωπικού του, που καθημερινά προσφέρει τα μέγιστα στο άοκνο έργο της διάσωσης και αρχικής φροντίδας των μεταναστών – προσφύγων, κάτω από αντίξοες συνθήκες.
γ) Όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί, σε κάθε περίπτωση βασικά στοιχειοθετούμενης υπόνοιας, ένδειξης, αναφοράς ή καταγγελίας για αποκλίνουσα συμπεριφορά στελέχους του, το Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. προβαίνει άμεσα στην ενεργοποίηση των κατάλληλων διοικητικών μηχανισμών ώστε να αρχίσει και να περατωθεί το δυνατόν συντομότερα κάθε προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία μας διερεύνηση του περιστατικού με παράλληλη ενημέρωση των εκάστοτε αρμόδιων δικαστικών αρχών. Παράλληλα, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δίνονται εντολές από τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την εφαρμογή ειδικών ενεργειών, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με σκοπό τη διαπίστωση τυχόν τέλεσης των καταγγελομένων.
δ) Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, οι ισχυρισμοί, όπως καταγράφονται στις μαρτυρίες, δεν παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα αριθμούς σκαφών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ή τυχόν οπτικοακουστικό υλικό των ιδίων των επιβαινόντων στις λέμβους αφού, ως γνωστόν, οι περισσότεροι μετανάστες – πρόσφυγες είναι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων με τεχνολογία κατάλληλη για λήψη βίντεο. Αντίθετα δε, θέτουν στην κοινή γνώμη στοιχεία (π.χ. επιχειρησιακή ενδυμασία των φερόμενων παραβατών) τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εντύπωση ότι πράγματι οι παραβάσεις τελέστηκαν από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ενώ στην πραγματικότητα τέτοιου είδους εξοπλισμό μπορεί και κάθε πολίτης, Έλληνας ή αλλοδαπός, να προμηθευτεί από το ελεύθερο εμπόριο και να αντιποιηθεί έργο και δράση του Σώματος.
Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι σε δελτίο Τύπου του αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. την 1η Αυγούστου 2015 γνωστοποιήθηκε ότι, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της Λιμενικής Αρχής Σάμου, Λεττονικό ελικόπτερο τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 30-07-2015 εντόπισε ημεδαπό ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος με επιβαίνοντα 31χρονο ημεδαπό, με αμφίεση που προσομοίαζε με στολή οργάνου επιβολής νόμου φορώντας κουκούλα στο κεφάλι του, να καθοδηγεί λέμβο με ομάδα νεοεισελθόντων αλλοδαπών προς τις ανατολικές ακτές της νήσου, ο οποίος στη συνέχεια αφαίρεσε και ιδιοποιήθηκε τον εξωλέμβιο κινητήρα της λέμβου των αλλοδαπών. Εντοπίστηκε επίσης πλησίον της ανωτέρω περιοχής και δεύτερη λέμβος με επιβαίνοντες άλλους δύο (02) ημεδαπούς, που ήταν ομοίως ενδεδυμένοι με αμφίεση και κουκούλες παρόμοιες με την ανωτέρω προπεριγραφείσα εμφάνιση, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπου και διαπιστώθηκε ότι δεν ανήκουν στις τάξεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
ε) Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, κρίνεται για μια ακόμη φορά αναγκαίο να επισημανθεί ότι η επιχειρησιακή λειτουργία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διενεργείται με απόλυτο σεβασμό σε κάθε αρχή του εθνικού και διεθνούς θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο χώρο δράσης του επί της οριογραμμής και εντός πάντοτε των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
στ) Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με γνώμονα την υπεύθυνη και σύννομη εκτέλεση της αποστολής του, θα συνεχίσει να επιτελεί το έργο του και να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης τιμώντας την εμπιστοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας και σεβόμενο τα πανανθρώπινα δικαιώματα κάθε πολίτη.
η) Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε τον οιονδήποτε αντιλαμβάνεται ή υφίσταται παραβατική συμπεριφορά από στέλεχος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να την καταγγέλλει άμεσα για την περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες Αρχές.
Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ STR

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.