Βρετανία: εκατομμυριούχος ο ένας στους έξι κατοίκους

Βρετανία: εκατομμυριούχος ο ένας στους έξι κατοίκους

476
Βρετανία: εκατομμυριούχος ο ένας στους έξι κατοίκους

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη Βρετανία έχει εκτοξευθεί κατά 41 % τα τελευταία πέντε χρόνια. Πιο συγκεκριμένα σήμερα, ένας στους 65 ενήλικες κατοίκους της χώρας χαρακτηρίζεται ως ‘πολυεκατομμυριούχος’ με μια επταψήφια περιουσία σε στερλίνες. Η άνοδος της νέας τάξης των εκατομμυριούχων  οφείλεται στην εκτόξευση των τιμών της γης και των κατοικιών στη νότια Αγγλία αλλά και στα κέρδη του χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η  τράπεζα Barclays 715.000 εκατομμυριούχοι ζουν σήμερα στη Βρετανία, σε σύγκριση με 508,000 εκατομμυριούχους το 2010 . Είναι σαφές ότι το Λονδίνο συγκεντρώνει πληθυσμιακά τη μεγαλύτερη μερίδα εξ αυτών και ακολουθεί η γειτονική πόλη Reading. Η πρωτεύουσα ‘φιλοξενεί΄δηλαδή 191.000 εκατομμυριούχους , ενώ η Ουαλία έχει τους λιγότερους, μόλις 12.000.

Εντούτοις η έρευνα της βρετανικής τράπεζας εξετάζει και το ‘φιλανθρωπικό’ και κοινωνικό ‘έργο’ των κατοίκων της Βρετανίας. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά:  η  Βόρεια Ιρλανδία αλλά και η πόλη του Μπέλφαστ – είναι μακράν στη χώρα η πιο ‘φιλάνθρωπη’ περιοχή , με το 45 % των νοικοκυριών να υποστηρίζει έργα φιλανθρωπίας. Το αντίστοιχο ποσοστό ‘φιλανθρωπίας’ για τους κατοίκους του πιο πλούσιου Λονδίνου δεν ξεπερνά το 28 % .

Μετά το Λονδίνο και το γειτονικό Reading, οι πόλεις με τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ευημερία (αλλά και με αρκετούς εκατομμυριούχους) είναι το Cambridge και στη συνέχεια το Βirmingham και το Bristol.

Aπό τις πόλεις- λιμάνια ελάχιστα, πλην του Λονδίνου, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ‘λίστας της ευημερίας': το Cardif είναι στη στη έβδομη θέση, το Liverpool στην ένατη και το Newcastle στη δέκατη.

Φωτο ΑΠΕ- EPA/KERIM OKTEN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.