Η νέα οικονομική ζώνη του Σουέζ: το φιλόδοξο όραμα του Καΐρου

Η νέα οικονομική ζώνη του Σουέζ: το φιλόδοξο όραμα του Καΐρου

82
Η νέα οικονομική ζώνη του Σουέζ: το φιλόδοξο όραμα του Καΐρου

Διάταγμα με το οποίο θεσπίζεται μια ειδική οικονομική ζώνη στη Διώρυγα του Σουέζ εξέδωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπτέλ Φατάχ ελ Σίσι. Τα εγκαίνια της επέκτασης του καναλιού της Διώρυγας την περασμένη εβδομάδα θα επιφέρουν σημαντικότατη οικονομική ανάκαμψη στη χώρα που αποτελεί κόμβο των διεθνών θαλασσίων μεταφορών και η κυβέρνηση του Καΐρου,προσπαθεί παρά τα εσωτερικά προβλήματα, να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την περιοχή.

Η οικονομική ζώνη συνολικής έκτασης 460 τετραγωνικών χιλιομέτρων προβλέπεται να εστιαστεί στη δημιουργία ενός διεθνούς βιομηχανικού και διαμετακομιστικού κέντρου που παράλληλα θα προσελκύσει επενδύσεις ξένων κεφαλαίων.

Όπως αναφέρει η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οικονομική ζώνη θα συνεισφέρει μελλοντικά περίπου στο 1/3 της οικονομίας της χώρας αλλά διεθνείς παρατηρητές θεωρούν τη συγκεκριμένη προσδοκία μάλλον εξωπραγματική.

Η δημιουργία της ζώνης έχει πάντως ως υψηλό πολιτικό στόχο την μετατροπή της ενδοχώρας και παράλληλα της διώρυγας του Σουέζ σε μία παγκόσμιας κλάσης οικονομική και βιομηχανική περιοχή. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου θα διατεθούν πάνω από 13.000 εκτάρια ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί υπόσχονται σε επενδυτές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς όπως ο κλάδος των κατασκευών, οι θαλάσσιες και ναυτιλιακές δραστηριότητες καθώς και η ενασχόληση με νέες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, στοχεύοντας στην οικιστική ανάπτυξη στο εσωτερικό της ζώνης, οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν τις νέες ευκαιρίες κατασκευής κατοικιών, εμπορικών κέντρων, δημόσιων κτηρίων και άλλων υποδομών. Προβλέπεται επίσης να φτιαχτούν νέες οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες συνδέσεις. Ακόμη, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων για την εξυπηρέτηση των ζωνών ανάπτυξης και νέες αστικές περιοχές- κωμοπόλεις είναι στα άμεσα σχέδια προς υλοποίηση της φιλόδοξης κυβέρνησης που προσπαθεί να βρει τρόπους να κινήσει την αιγυπτιακή οικονομία προκειμένου να αποδυναμώσει τα ‘αντίπαλα’ κινήματα των ακραίων ισλαμιστών. Όσων αφορά την παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε την προθυμία της κυβέρνησης να βασιστεί κυρίως σε πηγές και μορφές ενέργειας ιδιαίτερα φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι ευκαιρίες αυτές επικεντρώνονται κατά βάση σε τρεις καίριους κόμβους ανάπτυξης: στις ευρύτερες περιοχές του Πορτ Σάιντ, της Ισμαηλία και του Σουέζ-Sokhna.

ΦΩΤΟ: EPA/STR

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.