Κάλιο αργά παρά ποτέ: 50.000 μικρές ανάσες για τον Πειραιά

Κάλιο αργά παρά ποτέ: 50.000 μικρές ανάσες για τον Πειραιά

911
Κάλιο αργά παρά ποτέ: 50.000 μικρές ανάσες για τον Πειραιά

Mε Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (0001027ΕΞ 2015/Χ.Π. 2364), η οποία δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. ΦΕΚ Β’ 1561/24-7-2015, παραρτήματα διαχειριστριών εταιρειών στην Ελλάδα (γνωστές και ως εταιρείες του Ν27/75 ή του Ν. 89/67) αλλά και όσες ναυτιλιακές εταιρείες αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Νομοθετικό διάταγμα 2687/1953 μπορούν να πραγματοποιούν αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως (βλ. παράγραφο 5 της εν λόγω Απόφασης). Αν και η απόφαση ήρθε αργοπορημένη, θα επιτρέψει κάποια μεγαλύτερη άνεση στην αγκυλωμένη ναυτιλιακή και ναυπηγοεπισκευαστική αγορά του Πειραιά και των όμορων δήμων.

Επιπλέον όσοι (έλληνες κάτοικοι) ταξιδεύουν στο εξωτερικό μπορούν πλέον να φέρουν μαζί τους χαρτονομίσματα -σε ευρώ ή άλλο νόμισμα- μέχρι του ορίου των 2.000 ευρώ, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού δεν υπάρχει περιορισμός Τέλος, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.

Ωστόσο παραμένει αμετάβλητο το ημερήσιο όριο αναλήψεων (60 ευρώ) ανά καταθέτη και πιστωτικό ίδρυμα. Σωρευτικά από σήμερα έως και την επόμενη Παρασκευή, όσοι δεν κάνουν χρήση του ημερήσιου ορίου, μπορούν να κάνουν ανάληψη (την επόμενη Παρασκευή 31 Ιουλίου) το ποσό των 420 ευρώ.

Η υπουργική απόφαση του κ. Τσακαλώτου ήρθε μετά τη συνάντηση, την Παρασκευή 3 Ιουλίου, του κ. Στουρνάρα και άλλων υπουργών με εκπροσώπους των σημαντικότερων επιχειρηματικών κλάδων. Στη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε δημόσια την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας  παραδέχθηκε πάντως πως “έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση”.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι «προσπαθούμε να φτάσουμε στο σημείο να είναι πλήρης η ομαλοποίηση των εισαγωγών». Ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι από το κλείσιμο των τραπεζών το κόστος για την αγορά υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι η αναγκαία άνοδος του ύψους του ορίου των εγκρίσεων από τις τράπεζες από τις 50.000 στις 100.000 ευρώ εξυπηρετεί πλέον το 70% των επιχειρήσεων.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις έρχονται για να ανακουφίσουν την αγορά από τις αγκυλώσεις- και την οικονομική παράλυση που επήλθαν το τελευταίο διάστημα ενώ θα επιτρέψει να εισέλθει και πάλι (και κυρίως να διακινηθεί) στην Ελλάδα το απαραίτητο και πολύτιμο ναυτιλιακό συνάλλαγμα.

Ως γνωστό τον τελευταίο διάστημα υπήρξαν προβλήματα τόσο στις διαχειρίστριες εταιρείες όσο (κυρίως) σε εταιρείες της παραναυτιλίας που εξαιτίας της ιδιόμορφης και απρόσμενης οικονομικής κατάστασης δυσκολευόντουσαν στις ταμειακές του υποχρεώσεις αλλά και στην άμεση πληρωμή οφειλών ή απαιτήσεων σε προμηθευτές στο εξωτερικό. Αν και οι αρμόδιοι υπουργοί όφειλαν να προ νοήσουν για αυτή την ρύθμιση πριν τα Capital controls που παρέλυσαν τον Πειραιά και κυρίως το Σχιστό, τη Δραπετσώνα και το Πέραμα, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Φωτο ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.