Κοινούς ουρανούς και κοινές αρχές ζητούν οι 5 αεροπορικοί κολοσσοί της ΕΕ

Κοινούς ουρανούς και κοινές αρχές ζητούν οι 5 αεροπορικοί κολοσσοί της ΕΕ

137
Κοινούς ουρανούς και κοινές αρχές ζητούν οι 5 αεροπορικοί κολοσσοί της ΕΕ

Oι Διευθύνοντες Σύμβουλοι που εκπροσωπούν στην Ευρώπη τις πέντε μεγαλύτερους αεροπορικούς Ομίλους – Air France KLM, easyJet, International Airlines Group, Όμιλος Lufthansa και Ryanair – συναντήθηκαν την Τετάρτη 15/7 με τον Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ Βιολέτα Μπούλτς προκειμένου να συζητήσουν τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τις αερομεταφορές

Η ομάδα εκπροσώπησης των αεροπορικών εταιρειών κάλεσε την Επίτροπο να αναπτύξει μια στρατηγική που θα στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλη την Ευρώπη, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τομέα των αεροπορικών μεταφορών ώστε και να δώσει στους επιβάτες της Ευρώπης χαμηλότερους ναύλους και περισσότερες επιλογές.

«Οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης αποτελούν το πιο ανταγωνιστικό τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής αεροπορίας με ένα ποικίλο κράμα εταιρειών που προσφέρουν πολλαπλές επιλογές για τους καταναλωτές. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε ενώσει μαζί για να τονίσει τη σημασία μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον κλάδο» τόνισαν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Οι CEOs επικεντρώθηκε σε τέσσερα βασικά μέτρα:

• Την ανάπτυξη μιας στρατηγικής αερομεταφορών της ΕΕ με που θα στηρίζεται σε μια ενιαία ρυθμιστική δομή και μια ενιαία κοινή αρχή, η οποία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη μέσω της. Οι αεροπορικές εταιρείες δηλαδή επιθυμούν ένα κοινό και ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους ευρωπαϊκούς ουρανούς.

• Τη μείωση του κόστους των αεροδρομίων της ΕΕ και την αποτελεσματική παρακολούθηση των πρακτικών των ‘μονοπολιακών’ αεροδρομίων ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας για τους επιβάτες.

• Βελτίωση των κοινών στρατηγικών για τον κοινό εναέριο χώρο αλλά και διασφάλιση  ότι οι απεργίες των ελεγκτών δεν θα προκαλούν μελλοντικά αναστάτωση στους επιβάτες σε όλη την Ευρώπη

• Την αφαίρεση ή μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τους  επιβάτες, ειδικά ως προς τους «παράλογους περιβαλλοντικούς φόρους.

Παράλληλα με τις προτεινόμενες θέσεις της πολιτικής η ομάδα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για την ασφάλεια των πτήσεων ενώ υποστήριξε ότι όλες οι πρωτοβουλίες σχετικά με το θέμα αυτό πρέπει να αξιολογούνται και να προέρχονται από επιστημονικά ορθές προτάσεις και αξιολογήσεις .

Οι πέντε αεροπορικές εταιρίες που συμμετείχαν στις συζητήσεις μετέφεραν συνολικά 420 εκατομμύρια επιβάτες το 2014, δηλ το ήμισυ των επιβατών που ταξίδεψαν με αεροπλάνο στην Ευρώπη.

Φωτο: EPA/FRANCIS R. MALASIG

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.