Drewry: Ακόμα χαμηλότεροι ναύλοι για τα πλοία τακτικών γραμμών

Drewry: Ακόμα χαμηλότεροι ναύλοι για τα πλοία τακτικών γραμμών

135
Drewry: Ακόμα χαμηλότεροι ναύλοι για τα πλοία τακτικών γραμμών

Σύμφωνα με τον οίκο Drewry, το ‘καταστροφικό’ τρίγωνο της υπερπροσφοράς χωρητικότητας, της χαμηλής ζήτησης και της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την εύρυθμη λειτουργία και αποδοτικότητα στη ναυτιλία τακτικών γραμμών.

Αναλυτικότερα, ενώ ο παραπάνω οίκος στις αρχές του έτους προέβλεπε κέρδη μέχρι και $8 δις. για το τρέχον έτος, ως αποτέλεσμα  των περικοπών των λειτουργικών εξόδων αλλά και την πτώση της τιμής των καυσίμων, εξετάζοντας  τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις, αλλάζει τις προβλέψεις και υποστηρίζει πως η προοπτική κερδοφορίας για τη συγκεκριμένη αγορά δεν υφίσταται πλέον, ενώ πολύ πιθανή είναι και η εμφάνιση ζημιών σε πολλούς ισολογισμούς.

Επιπρόσθετα, ο οίκος Drewry αναφέρει πως ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης είναι να ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της υπερπροσφοράς, ενώ προβλέπει πως οι τιμές των ναύλων για τα πλοία τακτικών γραμμών θα πέσουν ραγδαία, με πτώσεις της τάξης του 10%. Η αναμενόμενη ‘εισαγωγή’ στην αγορά 10-15 ULCVs (Ultra Large Container Vessels) τα επόμενα τετράμηνα υπολογίζεται πως θα οξύνει το παραπάνω πρόβλημα.

Photo: ΑΠΕ/INGO WAGNER

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.