Δύο πρωτότυπες μελέτες για την ελληνική ναυτιλία και τον ελληνικό πολιτισμό

Δύο πρωτότυπες μελέτες για την ελληνική ναυτιλία και τον ελληνικό πολιτισμό

340
Δύο πρωτότυπες μελέτες για την ελληνική ναυτιλία και τον ελληνικό πολιτισμό

Στο αμφιθέατρο του «Μεγάρου Μακεδονία», πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, η παρουσίαση των βιβλίων της Ιατρού Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου, «Μινωική Θαλασσοκρατία» & «Αι Πολύχρυσαι Μυκήναι». Η Ιατρός Δρ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου εγκαινίασε την Τετραλογία του Αιγαίου, με αυτά τα δύο πολύτιμα έργα, στα οποία συμπυκνώνεται η πλουσιότατη εμπειρία τους αλλά και η πρωτότυπη μελέτη για θέματα της ελληνικής ναυτιλίας και του ελληνικού πολιτισμού.

Το έργο «Μινωική Θαλασσοκρατία», ταξιδεύει τους αναγνώστες αντίστροφα στο χρόνο, στην προϊστορία της ελληνικής ναυτιλίας, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα: «Πώς οι ναυτικοί μιας τόσο μικρής χώρας κατέχουν αξιοζήλευτη θέση!”»Το εξαιρετικό αυτό πόνημα, ξετυλίγει το κουβάρι του χρόνου και με αριστουργηματικό τρόπο περνάμε από το θαύμα των λίμπερτις, στα ιστιοφόρα του 19ου αιώνα και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Έπειτα, συνεχίζεται η πορεία από τους βυζαντινούς δρόμωνες στα πλοία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ταξίδεψαν στον Ινδικό ωκεανό και στη φημισμένη αθηναϊκή τριήρη, που έγραψε σελίδες δόξας στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Δεύτερο σταθμό στη ναυτική «Τετραλογία», αποτελεί το έργο «Αι Πολύχρυσαι Μυκήναι». Μέσα από τη γοητευτική περιπλάνηση στις σελίδες αυτού του έργου, μπορούμε να ισχυριστούμε πως η θάλασσα υπήρξε και για το μυκηναϊκό, όπως άλλωστε και για όλους τους πολιτισμούς του Αιγαίου, η πύλη που διηύρηνε τους ορίζοντές του, που ανέπτυξε τις επαφές του και του προσέδωσε το χαρακτήρα του οικουμενικού πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ομιλητές υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα των παραπάνω έργων και την πρωτοτυπία των θεμάτων, καθώς εμπλουτίζουν τη σύγχρονη ναυτική και πολιτιστική βιβλιογραφία με νέα πολύτιμα στοιχεία και εστιάζουν σε μία παραμελημένη διάσταση της ναυτικής ιστορίας. Μεταξύ των ομιλητών, ήταν η Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελένη Κώτσου διευθύντρια Εκδόσεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού και ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος
Ευγενίδου.

Τα βιβλία παρουσίασε η κα Αναστασία Κατσικογιάννη-Μπάστα.

26.5.15179

26.5.15109

26.5.15098

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.