Διεθνής άσκηση ‘’ TRITON 2015’’ αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης

Διεθνής άσκηση ‘’ TRITON 2015’’ αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης

46
Διεθνής άσκηση ‘’ TRITON 2015’’ αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης

Από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανακοινώνεται ότι στις 03-06-2015 και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης, με την ονομασία «TRITON 2015», η οποία θα λάβει χώρα στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν των «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Α.Ε.» στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (05η Ιουνίου 2015).

Η άσκηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European Maritime Safety Agency- EMSA), προκειμένου να ελεγχθούν οι βασικές λειτουργίες του υφιστάμενου σχεδιασμού καταπολέμησης τέτοιων περιστατικών σε περιφερειακό επίπεδο, αφενός ως προς την επάρκεια της οργανωτικής δομής (ενεργοποίηση, επικοινωνίες, ικανότητα λήψης αποφάσεων, συντονισμός, επίβλεψη εργασιών απορρύπανσης κ.λ.π.) και αφετέρου ως προς το επίπεδο συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή του τοπικού σχεδίου της εμπλεκόμενης Λιμενικής Αρχής Ελευσίνας.

Το ΥΠΟΥΝΤ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ συμμετέχει στον επιτελικό σχεδιασμό και στην επιχειρησιακή υλοποίηση της άσκησης, σε συνεργασία και με την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.». Κατά τη διάρκεια της άσκησης προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθούν σκάφη αντιρρύπανσης των Λιμενικών Αρχών Ελευσίνας και Πειραιά, καθώς και αεροσκάφος ή ελικόπτερο Λ.Σ-EΛ.AKT. Επιπλέον, θα συμμετέχει και ναυλωμένο αντιρρυπαντικό σκάφος του ΕMSA. Επιπρόσθετα θα ενεργοποιηθεί το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης (Facility Contingency Plan – FCP) της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.» με πλήρη χρήση του εξοπλισμού και μέσων απορρύπανσης που διαθέτει.

Η εκτέλεση της εν λόγω άσκησης θα είναι μία εκ νέου καλή ευκαιρία για από κοινού εκπαίδευση και συνεργασία με τον EMSA προκειμένου να ελεγχθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες για την προετοιμασία και αντιμετώπιση πραγματικού σοβαρού περιστατικού ρύπανσης της θάλασσας. Ιδιαίτερα όμως, παρέχεται στις ελληνικές αρχές η δυνατότητα αξιολόγησης της συνάρθρωσης και του βαθμού συνεργασίας σε περίπτωση ενεργοποίησης του εθνικού σχεδίου καταπολέμησης ρύπανσης από πετρέλαιο σε περιφερειακό επίπεδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.