7.000 εθελοντές συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού

7.000 εθελοντές συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού

36
7.000 εθελοντές συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού

Προβάλλοντας την έννοια του ελληνικού φιλότιμου σε μία δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, 7.000 μικροί και μεγάλοι εθελοντές, από τη Φλώρινα μέχρι το νοτιότερο άκρο της Κρήτης, ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκληση της HELMEPA που είχε το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού, το τριήμερο 8-10 Μαΐου.

Η μεγάλη πλειοψηφία ήταν μαθητές-μέλη του προγράμματος «Παιδική HELMEPA» με τους εκπαιδευτικούς τους από 100 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενώ συμμετείχαν επίσης εταιρείες-μέλη της HELMEPA, ΟΤΑ, το Λιμενικό Σώμα, τουριστικές επιχειρήσεις, καταδυτικά κέντρα, τοπικές ενώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι και πολίτες όλων των ηλικιών.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι εθελοντές οργάνωσαν και πραγματοποίησαν 135 δράσεις καθαρισμού σε ακτές, λίμνες, ποτάμια και ρεματιές, δασικές εκτάσεις, πάρκα και γειτονιές και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Τα ακριβή σημεία των καθαρισμών φαίνονται στο διαδραστικό χάρτη της Εκστρατείας στο σύνδεσμο http://www.helmepa.gr/gr/cleanup.php

Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα των απορριμμάτων που συνέλεξαν οι συμμετέχοντες στους καθαρισμούς ξεπερνάει τους 16 τόνους. Πίνακα με τους φορείς που συμμετείχαν και λεπτομέρειες για τις ποσότητες και τα είδη των απορριμμάτων θα δημοσιεύσει η HELMEPA αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των ειδικών δελτίων καταγραφής που συμπλήρωσαν οι εθελοντές. Τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν στην αποτελεσματική εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές μέχρι το 2020.

Στους περισσότερους καθαρισμούς οι εθελοντές διαχώρισαν τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία παρέλαβε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), που υποστηρίζει πανελλαδικά αυτή την πρωτοβουλία.

Την πρώτη ημέρα των δράσεων, Παρασκευή 8 Μαΐου, στελέχη της HELMEPA έδωσαν το «παρών» σε παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς. Στην Αθήνα, μέλη της παιδικής HELMEPA από το 12ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών τους και του περιβαλλοντικού οργανισμού MIO-ECSDE καθάρισαν την παραλία Μεγάλο Καβούρι στη Βουλιαγμένη.

Στη Θεσσαλονίκη, το τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων του δήμου συντόνισε καθαρισμό του Κελλάριου Όρμου με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών του 12ο Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Κολεγίου Ανατόλια, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κολεγίου, Δρ. Π. Βλάχο.

Στην Ύδρα, με πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου και του δήμου, η ομάδα εθελοντών δυτών “Loutraki Divers” πραγματοποίησε 3ήμερο υποβρύχιο καθαρισμό του λιμανιού. Συμπληρώνοντας συνολικά 30 ώρες κατάδυσης, ανέσυραν από το βυθό σχεδόν 5 τόνους απορριμμάτων χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων!

Στα «ευρήματά τους» ήταν, μεταξύ άλλων, 2.000 πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, 456 κουτιά αλουμινίου, 400 πιάτα και ποτήρια, 395 κουτιά κονσέρβας, 72 ελαστικά οχημάτων, 71 μπαλόνια σκαφών, 36 μπαταρίες αυτοκινήτων/σκαφών, 4 άγκυρες, 3 κάδοι απορριμμάτων και μία ηλεκτρική σκούπα. Με την ευκαιρία, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική παρουσίαση από εκπρόσωπο της HELMEPA στους μαθητές του Γυμνασίου Ύδρας.

Η HELMEPA συγχαίρει τους εθελοντές σε όλη την Ελλάδα γιατί με τη συμμετοχή τους δίνουν το παράδειγμα του σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας, που τόσα μας προσφέρει. Στους συντονιστές των δράσεων, στα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονέμονται αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.