H νέα περιβαλλοντική εκστρατεία της HELMEPA στην Καβάλα

H νέα περιβαλλοντική εκστρατεία της HELMEPA στην Καβάλα

101
H νέα περιβαλλοντική εκστρατεία της HELMEPA στην Καβάλα

Η πόλη της Καβάλας αποτελεί το δεύτερο σταθμό στην περιφέρεια της «Εκστρατείας Ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού για το θαλάσσιο περιβάλλον τη ναυτιλία και τις επιστήμες» της HELMEPA με την οικονομική υποστήριξη του βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF). Πέρα από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει πληροφόρηση με διαφορετικό, βιωματικό, σύγχρονο τρόπο ώστε να εμπνεύσει τα παιδιά στην περιφέρεια της χώρας να ασχοληθούν με τις επιστήμες, τη μηχανική και τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν στην υπηρεσία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Η εκστρατεία στην Καβάλα τελεί υπό την αιγίδα του δήμου και ξεκίνησε με τα εγκαίνια της έκθεσης για μαθητές δημοτικών και γυμνασίων, στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, στελέχη της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας, εκπρόσωποι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας και άλλων φορέων, καθώς επίσης και 30 μαθητές από το 16ο δημοτικό σχολείο Καβάλας, συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς τους και τη διευθύντρια του σχολείου.

Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της HELMEPA, χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Λεμονίδης, αναφερόμενος συνοπτικά στη διαδρομή και τους στόχους της HELMEPA σημειώνοντας πως συνεχώς διευρύνει τις δραστηριότητές της, καθιστώντας τη «συνώνυμο ευθύνης για την προστασία ακτών και θαλασσών». Τόνισε επίσης, τη σημασία της δημιουργίας της Παιδικής HELMEPA, η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης είναι πρωτίστως θέμα παιδείας.

Ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που η πόλη της Καβάλας φιλοξενεί την έκθεση της HELMEPA, επισημαίνοντας πως η θάλασσα, εκτός από την αναψυχή που μας προσφέρει, αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο αλιευτικής δραστηριότητας, το οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε.

Η δήμαρχος Καβάλας καλωσόρισε τη HELMEPA στην Καβάλα, «την πόλη με το αρχαιότερο λιμάνι της Μακεδονίας», όπως χαρακτηριστικά είπε, επισημαίνοντας την προσπάθεια του δήμου για την προστασία και ανάδειξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσα από την υλοποίηση ενός αξιόλογου αριθμού έργων με κοινό στόχο τη σταδιακή μετατροπή της Καβάλας σε κόμβο αειφόρου ανάπτυξης και προώθησης της γνώσης για θέματα διαχείρισης παράκτιας ζώνης και θαλάσσιας πολιτικής. Καταλήγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα για την αρχή μιας νέας και γόνιμης συνεργασίας μεταξύ δήμου Καβάλας και HELMEPA.

Η έκθεση θα παραμείνει στην Καβάλα μέχρι την 30 Απριλίου 2015 και θα την επισκεφθούν 800 μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων, ενώ την Τετάρτη, 29 Απριλίου, η HELMEPA θα πραγματοποιήσει ειδικό ενημερωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον».

Η εκστρατεία θα συνεχιστεί σε άλλες 12 πόλεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2017.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.