Υψηλό μέρισμα από ΟΛΘ – Δυστοκία στον ορισμό νέας διοίκησης

Υψηλό μέρισμα από ΟΛΘ – Δυστοκία στον ορισμό νέας διοίκησης

94
Υψηλό μέρισμα από ΟΛΘ – Δυστοκία στον ορισμό νέας διοίκησης

Φωτό:ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ)

Τη διανομή μερίσματος 1,95 ευρώ ανά μετοχή για τα κέρδη του 2014 αποφάσισε η σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ. Η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας ήταν να διανεμηθεί μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει άνω του 70% των μετοχών υπέβαλε τη δική του πρόταση, που πλειοψήφησε.

Επίσης, ο μεγαλομέτοχος ζήτησε η διαδικασία της συνέλευσης να μην ολοκληρωθεί, αλλά να συνεχιστεί στις 13 Μαΐου, οπότε θα προσέλθει με την πρόταση του για αναδόμηση του διοικητικού συμβουλίου και την τοποθέτηση νέας διοίκησης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ Στέλιος Αγγελούδης μιλώντας προς τους μετόχους ευχαρίστησε τους χρήστες του λιμανιού και τους εργαζομένους για τη συνεργασία και υπογράμμισε τρία θέματα, στα οποία η διοίκηση έδωσε ιδιαίτερο βάρος.

Πρώτον, την οικονομική ανάπτυξη και θωράκιση της εταιρίας, που τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις της ιστορίας της.

Δεύτερον, τη λειτουργική αναβάθμιση του λιμένα, που έχει βελτιώσει θεαματικά τις παροχές προς τους πελάτες του και την εξυπηρέτηση των φορτίων, κάτι που αναγνωρίζουν οι χρήστες του λιμένος.

Τρίτον, τη στενή διασύνδεση του λιμανιού με τη Θεσσαλονίκη, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια μετά την ανάπλαση της Α΄ προβλήτας, που στην ουσία αποτελεί προέκταση της παραλίας της πόλης.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του 2014 τα μεγέθη της ΟΛΘ ΑΕ διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:
1. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 56.280.238 ευρώ, αυξημένος κατά 9,15% έναντι των 51.560.097 του 2013.
2. Τα κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) έφτασαν τα 29.424.347 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 25,16% έναντι των 23.510.212 ευρώ του 2013.
3. Τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 21.300.404 ευρώ, αυξημένα κατά 17,11% έναντι των 18.187.851 ευρώ.

Από τα όσα συνέβησαν στη γενική συνέλευση διαπιστώνουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την αύξηση του μερίσματος ώστε να πάρει το σύνολο σχεδόν των κερδών του Οργανισμού για το 2014. Ως φαίνεται, η τακτική του «σκουπίσματος» των αποθεματικών φορέων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα εφαρμόζεται και στα λιμάνια. Το ζήτημα είναι ότι τα λιμάνια θα μείνουν χωρίς σημαντικά αποθεματικά γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα κυρίως στην υλοποίηση επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων.

Επίσης ο μη ορισμός νέας διοίκησης δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στελεχώσει την κρατική μηχανή. Τρεις μήνες έπειτα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ορίσει νέους επικεφαλής στον ΟΛΘ κάτι που αναμένεται να γίνει στην έκτακτη γενική συνέλευση της 13ης Μαΐου. Τα ονόματα υποψηφίων εδώ και λίγες ημέρες δίνουν και παίρνουν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.