Η ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού υπό την αιγίδα της HELMEPA

Η ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού υπό την αιγίδα της HELMEPA

45
Η ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού υπό την αιγίδα της HELMEPA

Ανοιχτή πρόσκληση για την ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού στις 8-10 Μαϊου 2015 απευθύνει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, καλώντας του πολίτες να οργανώσουν τον καθαρισμό μιας κοντινής παραλίας, όχθης ποταμού ή λίμνης, τμήματος του βυθού, δάσους, πάρκου ή οπουδήποτε υπάρχουν σκουπίδια σε κάθε γειτονιά

Η πρωτοβουλία αυτή που συντονίζει η HELMEPA για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα, καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να αναδείξει το σημαντικό πρόβλημα της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος με απορρίμματα και την άμεση ανάγκη για μια πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά απ’ όλους.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, λιμενικές αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί, ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να εκφράσει την ευαισθησία του για το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.

Περισσότερες πληροφορίες, την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής, δελτία καταγραφής απορριμμάτων και άλλο χρήσιμο υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της HELMEPA στο σύνδεσμο http://www.helmepa.gr/gr/cleanup.php .

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την καταγραφή των απορριμμάτων που πραγματοποιούν οι εθελοντές επεξεργάζονται από τη HELMEPA και συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων σε θάλασσες και ακτές. Επιπλέον, προωθούνται στους αρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς για να συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της θαλάσσιας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να συλλέξουν χωριστά τα ανακυκλώσιμα υλικά, που θα μεταφερθούν για ανακύκλωση με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Το 2014 περισσότεροι από 14.000 εθελοντές συμμετείχαν σε 330 εθελοντικούς καθαρισμούς που συντόνισε η HELMEPA, καθαρίζοντας συνολική έκταση 200 χιλιομέτρων και συλλέγοντας 28 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 9 τόνοι ανακυκλώθηκαν.

Ας βάλουμε λοιπόν και φέτος όλοι ένα χεράκι να καθαρίσουμε τον τόπο μας βελτιώνοντας έτσι μόνοι μας την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά μας!

Για περισσότερες πληροφορίες ή τυχόν διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA, email environment@helmepa.gr.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.