«Εδώ Έξω» μαζί με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

«Εδώ Έξω» μαζί με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

668
«Εδώ Έξω» μαζί με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τα πεπραγμένα από την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση παρουσίασε την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο του Ιδρύματος.

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πιστό στο όραμα του ιδρυτή του, διαθέτει ετησίως περισσότερο από το 50% των κονδυλίων του για να συνδράμει κοινωνικούς σκοπούς εντός των ελληνικών συνόρων. Κατανοώντας την ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, το Ίδρυμα, αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2012 την εκκίνηση του προγράμματος Ενάντια στην Κρίση, με προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ επιπλέον των τακτικών δωρεών. Ο στόχος του προγράμματος ήταν διττός, αφενός να ανταποκριθεί σε πιεστικές ανάγκες ευπαθών ομάδων, αφετέρου να δημιουργήσει ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος,  δόθηκαν 100.000.000 ευρώ για μια περίοδο τριών ετών σε οργανισμούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε τέσσερεις θεμελιώδεις τομείς, που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση: κοινωνική πρόνοια, υγεία και αθλητισμός, παιδεία, τέχνη και πολιτισμός. Συνολικά εγκρίθηκαν πάνω από διακόσιες είκοσι δωρεές με εκατόν ογδόντα δωρεοδόχους οργανισμούς, ενώ οι δωρεές περιελάμβαναν την υποστήριξη προγραμμάτων, την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, εργασίες κατασκευής και ανακαίνισης καθώς και την αγορά εξοπλισμού και οχημάτων.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά μέλη του Ιδρύματος, η απόφαση για την επιλογή των οργανισμών, ελήφθη με κύριο γνώμονα τον ανθρώπινο παράγοντα και την αναγκαιότητα της δωρεάς.

Ανάμεσα στους δωρεοδόχους οργανισμούς ήταν οργανώσεις όπως οι «Prolepsis», «Praksis», «Μπορούμε», «Σχεδία», «Περπατώ» και το Μουσείο Μπενάκη, εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθησαν στην παρουσίαση του ντοκυμαντέρ με τίτλο «Εδώ Έξω».

Τα αποτελέσματα του προγράμματος αξιολογήθηκαν από τη συμβουλευτική εταιρεία Deloitte, σύμφωνα με την οποία, 70% των δωρεοδόχων δήλωσαν πως η βιωσιμότητά τους εξασφαλίστηκε μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος ενώ το 51% ανέφερε πως κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας του. Αξίζει να σημειωθεί πως το τελικό αποτέλεσμα για την οικονομία ισοδυναμεί με πάνω από το διπλάσιο αρχικό ποσό συνεισφοράς, με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο για κάθε 1 ευρώ δωρεάς, 2.26 ευρώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.