Τέλος στις άσχημες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στη Χίο

Τέλος στις άσχημες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στη Χίο

43
Τέλος στις άσχημες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στη Χίο

Απέδωσε καρπούς η συντονισμένη προσπάθεια φορέων και πολιτών για την κατάργηση της αθλιότητας των ξύλινων οικίσκων και του «κλουβιού» της ντροπής, στο λιμάνι της Χίου, όπου συνωστίζονταν σε απάνθρωπες συνθήκες οι μετανάστες, που έφταναν στη Χίο.

Όπως επιβεβαίωσε πριν λίγο ο λιμενάρχης Χίου κ. Γιάννης Αργυράκης, έφτασε σήμα από το υπουργείο Ναυτιλίας για την κατάργηση του χώρου και την άμεση μεταφορά των μεταναστών, ευθύς ως φτάνουν στη Χίο, στο κέντρο κράτησης Μερσινιδίου.

Στο συγκεκριμένο κέντρο, που τελεί υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, θα γίνεται η καταγραφή των μεταναστών και θα διεκπεραιώνονται στο εξής όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εκ μέρους του Λιμενικού.

Ήδη, πρόσθεσε ο κ. Αργυράκης, έχουν ενημερωθεί σχετικά ο δήμος Χίου, η αστυνομία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου αν χρειαστεί να συνδράμουν στην κατά το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία του κέντρου του Μερσινιδίου, δεδομένου ότι και εκεί υπάρχει πρόβλημα χώρου, όταν ο αριθμός αφίξεων των μεταναστών είναι υπερβολικός.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Μπελέγρης έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την απομάκρυνση των οικίσκων και της περίφραξης του χώρου και δεν αποκλείεται εντός της ημέρας ή αύριο να γίνει εκκαθάριση του χώρου.

DSC02288

Χιακή Συμπολιτεία: Αναμφίβολα θετικό βήμα

Ως αναμφίβολα θετικό βήμα, καρπό της ευρείας δημοσιοποίησης του γεγονότος και των πιέσεων των τοπικών φορέων, χαρακτηρίζει την εξέλιξη η Χιακή Συμπολιτεία και δηλώνει ότι θα συνδράμει σε κάθε προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των μεταναστών.

Συγκεκριμένα, στη ανακοίνωσή της επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η Χιακή Συμπολιτεία είχε από την αρχή επισημάνει ότι οι συνθήκες κράτησης στους οικίσκους της ντροπής στο λιμάνι ήταν απαράδεκτες και ότι η κατασκευή περίφραξης ήταν εκτός από απάνθρωπη και παράνομη. Μόλις μια εβδομάδα πριν είχαμε φέρει το θέμα της σιδερένιας περίφραξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου υπήρξαν καίριες παρεμβάσεις πολιτών και της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες «Λάθρα;», και αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής με τη συμμετοχή του δήμου, η οποία δούλεψε άμεσα για το θέμα.

Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη αναμφίβολα θετικό βήμα, καρπό της ευρείας δημοσιοποίησης του γεγονότος και των πιέσεων των τοπικών φορέων.

Ωστόσο, με δεδομένη την περιορισμένη δυνατότητα φιλοξενίας των οικίσκων στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής στο Μερσινίδι, η προσπάθεια αναζήτησης χώρου που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ανθρώπινες συνθήκες διαμονής πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία πολιτείας και τοπικών φορέων. Ως Χιακή Συμπολιτεία θα συμβάλλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.