«Το μεγάλο σορτάρισμα» στην αγορά πετρελαίου και η πιθανή αντίδραση του OPEC+

«Το μεγάλο σορτάρισμα» στην αγορά πετρελαίου και η πιθανή αντίδραση του OPEC+

127
«Το μεγάλο σορτάρισμα» στην αγορά πετρελαίου και η πιθανή αντίδραση του OPEC+

Οι πρόσφατες κινήσεις των επενδυτών στις χρηματιστηριακές αγορές καταδεικνύουν τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με επικείμενη πτώση των τιμών πετρελαίου.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως έχουν αυξηθεί οι θέσεις short στην αγορά πετρελαίου, δηλαδή έχει αυξηθεί ο αριθμός των επενδυτών που εκτιμούν ότι οι τιμές πετρελαίου θα σημειώσουν πτώση. Η εν λόγω εξέλιξη λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες πριν από την επόμενη συνάντηση του OPEC+, στην οποία οι χώρες θα χαράξουν την πολιτική παραγωγής πετρελαίου για τους ερχόμενους μήνες.

Οι θέσεις short είναι στρατηγική που ακολουθείται σε περίπτωση που κάποιος αναμένει πτώση στην τιμή ενός εμπορεύματος. Θεωρώντας πως η τιμή θα καταγράψει πτώση, στοιχηματίζει υπέρ αυτού του σεναρίου και, σε περίπτωση που καταστεί πραγματικότητα, έχει κέρδος. Καθώς πρόκειται για στοίχημα, δεν απαιτείται καν η κατοχή του εμπορεύματος.

Μια δεύτερη στρατηγική που ακολουθείται είναι το σορτάρισμα, κατά την οποία ο επενδυτής «δανείζεται» ένα εμπόρευμα και το πουλάει με την υποχρέωση να το αγοράσει ξανά αργότερα. Συνεπώς, εάν η τιμή του καταγράψει πτώση έχει κέρδος, ενώ αν καταγράψει άνοδο έχει ζημία.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές έχουν καταστήσει ξεκάθαρες τις προβλέψεις τους για πτώση των τιμών πετρελαίου. Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δύναται να οδηγήσει τον OPEC+ σε περαιτέρω περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου.

Η επόμενη συνάντηση του OPEC+ είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 4 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.