Η Ρωσία, ακουσίως, οδηγός της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας;

Η Ρωσία, ακουσίως, οδηγός της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας;

145
Η Ρωσία, ακουσίως, οδηγός της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας;

Στα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στρέφει εκ νέου την προσοχή της η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζοντας την αξιοποίησή τους για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, βάσει πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ θα χρησιμοποιούσε τα ρευστοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, τα οποία παραμένουν δεσμευμένα λόγω των κυρώσεων, για τη δημιουργία ενός fund. Μέσω της διαχείρισης του fund θα παράγεται ένα σταθερό και δίκαιο κέρδος, από το οποίο θα χρηματοδοτείται η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Συνεπώς, βάσει του σχεδίου, τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δύνανται να επιστραφούν στη Ρωσία εφόσον μια συμφωνία ειρήνης επιτευχθεί. Παρότι παραμένει αβέβαιο κατά πόσο οι βλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καταστούν πραγματικότητα, εφόσον η πρόταση εγκριθεί, θα πρόκειται για έναν δίχως προηγούμενο τρόπο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων.

Ένας από τους σκοπέλους που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι το να καθοριστεί το πλήρες και ακριβές μέγεθος των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες της ΕΕ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.