OPEC+: Διατήρηση του status quo στην παραγωγή πετρελαίου

OPEC+: Διατήρηση του status quo στην παραγωγή πετρελαίου

48
OPEC+: Διατήρηση του status quo στην παραγωγή πετρελαίου

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του OPEC+ αποφάσισαν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου να διατηρήσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους σε ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας, μία ημέρα πριν την εφαρμογή κυρώσεων που στοχοποιούν το ρωσικό αργό.

Οι εκπρόσωποι των 13 μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) υπό το Ριάντ και οι δέκα σύμμαχοί τους υπό τη Μόσχα, συμφώνησαν να διατηρήσουν το πλαφόν που είχε αποφασιστεί τον Οκτώβριο για μείωση της παραγωγής κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2023.

Ανακοίνωση του OPEC+ επιβεβαίωσε τη διατήρηση της προηγούμενης απόφασης, που ελήφθη προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές και είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ που επιθυμούσαν υψηλή παραγωγή προκειμένου να σημειωθεί πτώση των τιμών. .

Έκτοτε, οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς του μαύρου χρυσού έχουν χάσει έδαφος και κυμαίνονται μεταξύ 80 και 85 δολαρίων, μακράν των 130 δολαρίων και πλέον που είχαν φθάσει τον Μάρτιο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κάτι που, «εκ των υστέρων, επιβεβαιώνει τη στρατηγική μας, ανέφερε το καρτέλ. “Ήταν η [σωστή] πορεία για να σταθεροποιηθούν οι αγορές», υποστηρίζει.

Τέλος, η επόμενη συνεδρίαση των μελών του OPEC+ ορίστηκε για τις 4 Ιουνίου 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.