Νέο σύστημα παραγωγής υδρογόνου από LNG πάνω σε πλοία

Νέο σύστημα παραγωγής υδρογόνου από LNG πάνω σε πλοία

295
Νέο σύστημα παραγωγής υδρογόνου από LNG πάνω σε πλοία

Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας με τη Hycamite TCD Technologies, μια ιδιωτική φινλανδική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου και στερεού άνθρακα από μεθάνιο, προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες οικονομικά αποδοτικής παραγωγής υδρογόνου από LNG πάνω σε πλοία. Σύμφωνα με τη Wärtsilä, ο προκαταρκτικός σχεδιασμός του συστήματος θα είναι έτοιμος μέχρι τα μέσα του 2023 ενώ το πρωτότυπο μοντέλο αναμένεται να είναι έτοιμο για δοκιμές στο δεύτερο μισό του 2024.

Η πρωτοποριακή ιδέα που αναπτύσσουν οι δύο εταίροι θα επιτρέψει την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών διαχείρισης LNG για την παραγωγή υδρογόνου, σε συνδυασμό με το σύστημα παροχής αερίου καυσίμου LNGPac της Wärtsilä. Παράγοντας υδρογόνο πάνω στο πλοίο και αναμειγνύοντας το στη συνέχεια με LNG η σειρά των κινητήρων διπλού καυσίμου της Wärtsilä θα μπορεί να προσφέρει περαιτέρω μείωση των παραγόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και του φαινομένου ολίσθησης μεθανίου, ενώ εναλλακτικά το παραγόμενο υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο σε κυψέλες καυσίμου.

962490afc08d2792_800x800ar

Παράλληλα, ο στερεός άνθρακας που παράγεται ως υποπροϊόν από την εν λόγω διαδικασία μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα πάνω στο πλοίο, ενώ λόγω του ότι αποτελείται από αλλότροπα υψηλής ποιότητας μπορεί να αποτελέσει και ένα πιθανό μέσο επιπλέον εσόδων για τους διαχειριστές των πλοίων.

Η τεχνολογία που αναπτύσσουν οι δύο εταίροι μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα πλοία που καταναλώνουν ως καύσιμο LNG, ενώ στην περίπτωση που το πλοίο καταναλώνει bioLNG η συγκεκριμένη λύση μπορεί να προσφέρει ακόμη και τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.