Ναυτιλία: Οι αστάθμητοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και το μέλλον της βιομηχανίας

Ναυτιλία: Οι αστάθμητοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και το μέλλον της βιομηχανίας

168
Ναυτιλία: Οι αστάθμητοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και το μέλλον της βιομηχανίας

Καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανία πραγματοποιεί βήματα με επίκεντρο την ενεργειακή της μετάβαση, ανησυχία επικρατεί αναφορικά με την πληθώρα κανονισμών που εισέρχονται στη ναυτιλία. Πιο συγκεκριμένα, σε διεθνή fora συχνά γίνεται λόγος για το γεγονός ότι οι επικείμενοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί δεν είναι πλήρως ξεκάθαροι, δημιουργώντας προβληματισμούς αναφορικά με το μέλλον.

Το συγκεκριμένο θέμα έτυχε ανάλυσης και στην πρόσφατη εκδήλωση της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του Ομίλου Αγγελικούση. Στην εκδήλωση αυτή, με θέμα «Aspects of New Environmental Regulatory Impacts for Shipping», κύκλοι της αγοράς στάθηκαν στους επικείμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς αλλά και στον ρόλο των βιοκαυσίμων στη ναυτιλία.

Η εκδήλωση εκκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων, καπτ. Αντώνης Πιτσιλός. Ο κ. Νίκος Κακαλής, που ήταν συντονιστής του πάνελ ομιλητών, ανέφερε συνοπτικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία αλλά και η ναυτιλία. Μάλιστα, έδωσε έμφαση στον τομέα της τεχνολογίας και των περιβαλλοντικών κανονισμών.

Η πρώτη παρουσίαση ήταν εκείνη του κ. Βασίλη Σταματόπουλου –Global Business Development Director της Bureau Veritas VeriFuel– με επίκεντρο τα βιοκαύσιμα και την πολυετή τους παρουσία στη ναυτιλία, δίνοντας έμφαση στη σημαντική πρόοδο που έχει καταγραφεί εντός των τελευταίων δεκαετιών. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των βιοκαυσίμων, ως προς την αξιοποίησή τους στη ναυτιλία, είναι το ότι δεν απαιτούν νέες τεχνολογίες στα πλοία, επεσήμανε. Από την άλλη, το κόστος τους είναι αυξημένο, καθώς δεν είναι εμπορικά διαθέσιμα σε αφθονία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την ευρεία υιοθέτησή τους. Σε κάθε περίπτωση, παρότι τα βιοκαύσιμα δεν αποτελούν το καύσιμο του μέλλοντος, έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο εντός των ερχόμενων ετών ως μια βραχυπρόθεσμη επιλογή, κατέληξε ο κ. Σταματόπουλος.

Από πλευράς του, ο κ. Θεόδωρος Κουρμπέλης –Strategic Key Accounts Director του Lloyd’s Register– ανέλυσε εκτενώς τους επικείμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ναυτιλίας και υπογράμμισε ότι τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούν ισχυρή πίεση στον IMO για τη λήψη περισσότερων δεσμεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής τους καθίσταται ολοένα και πιο κοντινός. Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί, ο κ. Κουρμπέλης σημείωσε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες θα χρειαστεί να εξετάσουν προληπτικά ποιες τεχνολογίες και καύσιμα θεωρούν ιδανικά βάσει του διαχειριστικού τους προφίλ, του στόλου τους αλλά και της ευρύτερης στρατηγικής τους.

Η παρουσίαση του κ. Γιάννη Κοτζιά ‒Director Assets/SnP & Projects της Xclusiv Shipbrokers– εστιάστηκε στις ναυτιλιακές αγορές και στο πώς οι επικείμενοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί, και δη ο CII, θα τις επηρεάσουν. Οι περιπλοκές που δημιουργεί ο CII είναι σημαντικές, καθώς η επίδοση ενός πλοίου εξαρτάται από τη διαχείρισή του, η οποία σε πληθώρα των περιπτώσεων πραγματοποιείται από τον ναυλωτή του πλοίου και όχι από τον ιδιοκτήτη του.

Ο κ. Κοτζιάς στάθηκε και στην ηλικία του στόλου, σχολιάζοντας πως θα χρειαστεί ένα μεγάλο μέρος του να ανανεωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Εκτός αυτού, έθιξε πληθώρα ερωτημάτων, όπως ποια θα είναι η αντιμετώπιση για τα μη συμμορφούμενα πλοία και κατά πόσο ο CII θα οδηγήσει στη δημιουργία αγοράς δύο επιπέδων, των πλοίων καλής αξιολόγησης βάσει του CII και των πλοίων κακής αξιολόγησης. Επιπλέον, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τους περιβαλλοντικούς στόχους με ορίζοντα το 2030, δεδομένης της μεταστροφής των οικονομιών στον άνθρακα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις του κοινού, το οποίο επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία, αλλά και για τα βιοκαύσιμα και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.