Ενεργειακή ασφάλεια: Το LNG σε ρόλο οδηγού

Ενεργειακή ασφάλεια: Το LNG σε ρόλο οδηγού

73
Ενεργειακή ασφάλεια: Το LNG σε ρόλο οδηγού

Το μείζον θέμα της ενεργειακής ασφάλειας συνδέεται άρρηκτα με το φυσικό αέριο, όπως έχει καταστεί εμφανές τους τελευταίους μήνες, οπότε και η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον για το LNG ως καύσιμο είναι ολοένα εντονότερο, και δη με ορίζοντα το 2040.

Η ενεργειακή ασφάλεια εξαρτάται σημαντικά από τις υποδομές που είναι διαθέσιμες. Κατά τη διάρκεια του 22nd World LNG Summit & Awards, και συγκεκριμένα την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, η κ. Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ, υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν νέες υποδομές γρήγορα, τόσο σε τερματικούς για την επαναεριοποίηση φυσικού αερίου όσο και γενικότερα στη στεριά, με έμφαση στους αγωγούς, προκειμένου το φυσικό αέριο να μπορεί να μεταφερθεί. Εφόσον αναπτυχθούν οι κατάλληλες υποδομές, η αγορά LNG θα είναι ιδιαίτερα ευέλικτη, το οποίο θα επιτρέψει τη γρήγορη προσαρμογή σε νέες ανάγκες της αγοράς.

Στο ίδιο πάνελ, με τίτλο «Determining LNG’s Role Through to 2040: Key Disruptors & Their Consequences» συμμετείχαν και εκπρόσωποι ενεργειακών κολοσσών, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους για το μέλλον της αγοράς.

Ο κ. Rashid Al Mazrouei, Senior Vice President Commercial της ADNOC LNG, σημείωσε πως πράγματι η ενεργειακή ασφάλεια είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τη βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχώρισε τη σύναψη συμφωνιών μεγάλης διάρκειας ως απαραίτητη για το μέλλον της βιομηχανίας, για την ενεργειακή μετάβαση αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο κ. Anatol Feygin, Executive Vice President & Chief Commercial Officer της Cheniere Energy Inc., συμφώνησε όσον αφορά την κρισιμότητα των συμβολαίων μεγάλης διάρκειας και έθεσε κάποιους προβληματισμούς, όπως το κατά πόσο το LNG θα είναι αποδεκτό σε 20 χρόνια από σήμερα. Κατά τον ίδιο, η αβεβαιότητα που επικρατεί δυσχεραίνει τη σύναψη συμφωνιών μεγάλης διάρκειας.

Εκτός αυτού, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της Ασίας στο μέλλον της αγοράς, αναφέροντας ότι τα δύο τρίτα της εκτιμώμενης αύξησης για ζήτηση φυσικού αερίου σε παγκόσμια κλίμακα θα προέλθουν από την Ασία. Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα σφοδρού ανταγωνισμού μεταξύ Ευρώπης και Ασίας στο μέλλον, είναι σημαντικό να προχωρήσουν επενδύσεις για αύξηση των ροών.

Ο κ. Steve Hill, Executive Vice President της Shell Energy, σχολίασε τον αστάθμητο παράγοντα της spot αγοράς και σημείωσε το 2040 ως έτος-κλειδί για την αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Hill, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταθεροποίηση ή πτώση της ζήτησης LNG από το 2040 και έπειτα. Επιπλέον, το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για το προσεχές μέλλον και ενδέχεται να παραμείνει απαραίτητο ακόμη και μετά το 2040, οπότε είναι σημαντικό να μειώσουμε το ανθρακικό του αποτύπωμα.

Με τα παραπάνω συμφώνησε και η κ. Galli, η οποία ανέφερε ότι φυσικό αέριο και LNG θα είναι κρίσιμα για τις επόμενες δύο με τρεις δεκαετίες. Εφόσον θέλουμε ένα ανθεκτικό σύστημα ενέργειας, το LNG θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.