Τάσεις «αποσυμπίεσης» του πληθωρισμού

Τάσεις «αποσυμπίεσης» του πληθωρισμού

24
Τάσεις «αποσυμπίεσης» του πληθωρισμού

Σημάδια «αποσυμπίεσης» διαφαίνονται στον ορίζοντα για τον παγκόσμιο πληθωρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις που διαμορφώνονται σε βασικά μακροοικονομικά δεδομένα.

Oι τιμές βιομηχανικών προϊόντων, εμπορευμάτων ενέργειας αλλά και τα κόστη μεταφοράς αρχίζουν να υποχωρούν από τα επίπεδα ρεκόρ των περασμένων μηνών, εξέλιξη που είχε πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 12,1%, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, ενώ σύμφωνα με την Capital Economics o πληθωρισμός σε κύριες αγορές έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Μάλιστα, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από 17 μήνες στο 10%. Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ είναι σε θέση να προβεί σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Η προς τα κάτω κίνηση του πληθωρισμού αποτελεί θετική είδηση για τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα «συστρατευμένα» προχώρησαν σε αυξήσεις των επιτοκίων, θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία κύριων οικονομιών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Mark Zandi, η «χαλάρωση» της ανόδου των τιμών και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες προμηνύει έναν μετριασμό των τιμών καταναλωτή στο εγγύς μέλλον.

Βέβαια, ορισμένοι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί, σημειώνοντας ότι τα αυξημένα κόστη ενέργειας, εάν διατηρηθούν επί μακρόν, θα θέσουν φρένο στην πτώση του πληθωρισμού. Το περιβάλλον είναι τόσο ρευστό και οι τιμές για βασικά εμπορεύματα και ενέργεια ανά πάσα στιγμή μπορούν να «εκτοξευτούν» εάν, για παράδειγμα, η κινεζική οικονομία καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη ή εάν η Ρωσία θέσει επιπλέον περιορισμούς στις εξαγωγές της ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.