Κάθετος Διάδρομος: Συμμαχία Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας για την ενεργειακή ασφάλεια

Κάθετος Διάδρομος: Συμμαχία Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας για την ενεργειακή ασφάλεια

171
Κάθετος Διάδρομος: Συμμαχία Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας για την ενεργειακή ασφάλεια

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών ΔΕΣΦΑ (Ελλάδα), Bulgartransgaz (Bουλγαρία), Transgaz (Ρουμανία), FGSZ (Ουγγαρία), ICGB (Bουλγαρία) και Gastrade (Ελλάδα) με στόχο τη συνεργασία τους για την υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου», ο οποίος θα επιτρέψει τις αμφίδρομες ροές φυσικού αερίου από τον Βορρά στον Νότο και από τον Νότο στον Βορρά.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 22ου World LNG Summit που διοργανώνεται στην Αθήνα αυτές τις μέρες. Με την υπογραφή του Μνημονίου, οι εταιρείες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους – τόσο από κοινού όσο και μεμονωμένα – για την ανάπτυξη των απαραίτητων έργων για την υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου». Το μνημόνιο θα ισχύει για τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος. Σημειώνεται ότι η συμφωνία βασίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης/Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας για την ανάπτυξη του «Κάθετου Διαδρόμου» φυσικού αερίου στη συνεδρίαση της CESEC που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στις 8 Σεπτεμβρίου 2016.

Το πλαίσιο συνεργασίας που ορίζεται από το μνημόνιο προβλέπει ότι οι εταιρείες θα διερευνήσουν τις τεχνικές προδιαγραφές νέων συνδέσεων, αγωγών, διασυνδέσεων ή ενισχύσεων των υφιστάμενων δικτύων και θα αναπτύξουν τα σχεδιαζόμενα έργα στην περιοχή λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές στρατηγικές και πολιτικές της ΕΕ, καθώς και τις σχετικές εξελίξεις στην περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου. Tην ίδια ώρα, οι εταιρείες συμφώνησαν ότι το εν λόγω Μνημόνιο θα αποτελέσει τη βάση στενής συνεργασίας στο μέλλον, όσον αφορά τη δυνατότητα δημιουργίας της απαραίτητης υποδομής για τη μεταφορά φυσικού αερίου στις χώρες διέλευσης και στην αγορά της ΕΕ από την Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας προς την Ουγγαρία και αντίστροφα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.